Rožnata barva bi lahko ogrozila spoštovanje. Foto: EPA
Rožnata barva bi lahko ogrozila spoštovanje. Foto: EPA

Potem ko večina policistov ni želela nositi "neprimernih mask", je Stefano Paolini, predstavnik sindikata italijanske policije, Lambertu Gianniniju, vodja nacionalne policije na ministrstvu za notranje zadeve, poslal pismo. V njem trdi, da lahko rožnate zaščitne maske FFP2, ki so jih policisti v nekaterih italijanskih mestih dobili, da jih nosijo na dolžnosti, škodujejo njihovemu ugledu in ugledu ustanove. Tako pa zahteva, da bi morale biti maske varuhov pravice in zakona črne, bele ali modre – v skladu s službeno uniformo.

Črna, bela ali modra so sprejemljive barve. Foto: EPA
Črna, bela ali modra so sprejemljive barve. Foto: EPA

Ob tem naj bi se v sindikatu tudi spraševali, kako so sploh izbrali takšne oziroma kako je mogoče, da po dveh letih pandemije covida-19 niso mogli izbrati drugačnih in primernejših mask. "Ne razumemo razloga, ki tiči za nakupom mask v barvi, ki se že na prvi pogled zdi neprimerna za naš poklic," so zapisali v sindikatu in poudarili, da jih odločitev, da jim zagotovijo "ekscentrične" maske rožnate barve, bega. Čeprav proti barvi nimajo predsodkov, ta ne sovpada s strogimi pravili oblačenja, je poročal Guardian.

"Menim, da morajo biti uporabljena oblačila in dodatki primerni in usklajeni z uniformo," je dejal Paolini, ki še naprej vztraja pri prepričanju, da je del policijske prisege tudi ves čas ponosno in spodobno nositi uniformo, barva priskrbljenih mask pa to vrednoto spodkopava. Poudaril je tudi, da je v času, ko se nenaklonjenost policiji povečuje, nujno, da se na prvo mesto postavi spoštovanje. Podobne maske naj bi sicer dostavili tudi šolam in bolnišnicam.