Foto:
Foto:
Priapus, grški bog moške spolne sle

37-letnik je služil šestmesečno zaporno kazen zaradi tatvine, nekega jutra pa je ječarje zbudilo njegovo stokanje zaradi boleče erekcije, ki ni in ni minila.

Osebju zaporniške bolnišnice je povedal, da so bolečine neznosne. Po pregledu otrdelega spolnega uda so moškega poslali v specialistično bolnišnico v Prago, kjer so ga morali operirati, saj se težave drugače ni dalo odpraviti.

To naj bi bilo redko bolezensko stanje, imenovano priapizem, pri katerem kri med erekcijo ostane ujeta v penisu. Mogoče ga je odpraviti le s takojšnjo operacijo, sicer lahko pride do trajnih posledic v obliki erektilne disfunkcije.

Kot priapizem se obravnava vsako erekcijo, ki traja več kot nekaj ur in je ponavadi boleča. Ime stanja izvira iz imena grškega boga Priapa, ki je za stare Grke simboliziral moško seksualnost in plodnost.

V 60 odstotkih primerov se priapizem pojavi brez prepoznavnega vzroka, v ostalih 40 odstotkih primerov pa ga lahko povzročijo različne krvne bolezni, poškodbe penisa, živčne okvare, različni tumorji, zloraba alkohola in mamil ter zdravila za preprečevanje impotence.

Moškega so po operaciji spustili domov, saj so zdravniki menili, da bo žena zanj skrbela bolje kot osebje v zaporniški bolnišnici.