Ostanke so našli shranjene v omari Tasmanskega muzeja in umetniške galerije (TMAG) v mestu Hobart, kožuh in okostje tigra pa sta zdaj na voljo za ogled v muzeju.

Zadnji primerek tasmanskega tigra je bila starejša samica, ki jo je lovec ujel v dolini Florentine na avstralski Tasmaniji in jo maja leta 1936 prodal živalskemu vrtu, kjer pa je štiri mesece pozneje poginila. Njeno truplo so nato prenesli v TMAG, vendar so v muzeju kmalu izgubili sled za ostanki in domnevali, da so jih zavrgli.

"Številni muzejski kustosi in raziskovalci so dolga leta neuspešno iskali ostanke tigra, saj v živalski zbirki ni bilo zapisanega nobenega materiala iz leta 1936," je po poročanju BBC-ja povedal raziskovalec Robert Paddle, ki je leta 2000 izdal knjigo o izumrtju te vrste.

Paddle in muzejska kustosinja Kathryn Medlock sta nato v neobjavljenem poročilu nedavno odkrila, da so ostanki tasmanskega tigra leta 1936 vendarle prispeli v TMAG, kar je spodbudilo ponoven pregled muzejskih zbirk. Pogrešani primerek sta našla v omari v muzejskem oddelku za izobraževanje. Ugotovila sta tudi, da je bil kožuh tasmanskega tigra večkrat uporabljen na razstavah.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Kožuh so vozili po vsej Avstraliji, vendar osebje ni vedelo, da gre za zadnji primer tasmanskega tigra," je za avstralsko radiotelevizijo povedala Medlock. "Takrat so mislili, da te živali še vedno živijo v naravi."

Tasmanski tigri so nekoč živeli na avstralski celini in otoku Papua Nova Gvineja, vendar so zaradi podnebnih sprememb iz teh krajev izginili pred približno 3000 leti.

Otok Tasmanija je bil edini kraj, kjer je vrsta preživela, a je njeno izumiranje pospešil prihod Evropejcev v 18. stoletju, ki so med letoma 1830 in 1909 sprožili intenzivno lovsko kampanjo, spodbujeno z denarnimi nagradami.

Čeprav so tasmanski tigri izumrli pred 85 leti, ko je v živalskem vrtu v Hobartu poginil zadnji primerek, je bila vrsta uradno razglašena za izumrlo šele v 80. letih prejšnjega stoletja.