Foto: YouTube
Foto: YouTube
Sorodna novica Iz jedrske elektrarne v Fukušimi bodo kljub nasprotovanju začeli izpuščati odpadno vodo v morje

Po navedbah ministra za gospodarstvo in industrijo Jasutošija Nišimure, ki je bil tudi sam na omenjenem kosilu, so se Kišida in trije japonski poslanci pogostili s pladnjem iverke, hobotnice in brancina, ob tem pa so v uradu premierja jedli še kuhano svinjino, sadje in zelenjavo z območja.

"Jemo v podporo pokrajine Sanriku Joban. Vsa morska hrana iz Sanriku Jobana je izjemno mikavna," je povedal Kišida novinarjem, ki so bili povabljeni, da vse skupaj ovekovečijo.

Premier je to piarovsko potezo izvedel po tem, ko je vlada pred dnevi začela v morje izpuščati odpadno vodo iz jedrske elektrarne v Fukušimi, čeprav so temu nasprotovali ribiči, Kitajska in del znanstvenikov.

Izpust odpadne vode je pred nekaj tedni sicer odobrila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA), ki je sporočila, da bo radiološki učinek na ljudi in okolje "zanemarljiv".

Južna Koreja in Kitajska sta po nesreči omenjene jedrske elektrarne na severovzhodni obali prepovedali uvoz morske hrane iz nekaterih delov Japonske, Kitajska, vodilna uvoznica japonskih rib, pa je prejšnji teden sporočila, da zaradi skrbi za javno zdravje ustavlja celoten uvoz morske hrane iz Japonske.