Foto: EPA
Foto: EPA

Kot poroča BBC, so v zadnjih nekaj tednih opice, šlo naj bi za japonske makake, poškodovale 42 ljudi, vključno z otroki in starejšimi občani.

Makaki so sicer na Japonskem pogosti, a so tovrstni incidenti nenavadni. "Redko je videti toliko napadov v tako kratkem časovnem obdobju," je povedal predstavnik mestnih oblasti. "Sprva so napadale samo otroke in ženske. Nedavno pa so se spravile še nad moške in starejše."

Vsi poskusi živali ujeti s pastmi so se izjalovili, prav tako opic ne odvrnejo policijske patrulje, vzpostavljene po prvem napadu v začetku julija. Oblasti niti tega ne vedo, ali so napadi delo ene same podivjane opice ali gre za trop.

Poškodbe se med seboj razlikujejo, zdravniško osebje pa je oskrbelo že vse od prask do ugrizov nog, rok, vratov in trebuhov. V enem primeru je opica opraskala štiriletno deklico, ko je vdrla v stanovanje, v drugem pa je opica sejala strah med otroki v vrtcu.

Nekateri prebivalci poročajo o večkratnih vdorih v njihove domove, pri čemer primati stopajo prek odprtih oken ali pa drsnih vrat. "Slišal sem jok iz pritličja, zato sem pohitel dol in videl, kako opica preži na mojega otroka," je neki oče povedal za japonske medije.

Japonski makaki, nekoč ogrožena vrsta, so se v zadnjem času znatno številno okrepili, Mednarodna zveza za naravovarstvo pa jih zdaj uvršča med vrste, za katere jih najmanj skrbi za obstoj. Je pa njihovo okrevanje "sprožilo resne konflikte med ljudmi in makaki", navaja raziskava univerze v Jamagati.