Foto: AP
Foto: AP

Gre za največji iztržek za prodajo katerega koli kosa oblačil, ki jih je v svoji tekmovalni karieri nosil košarkar z vzdevkom Air Jordan, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kupec kosa športne zgodovine severnoameriške košarke želi ostati anonimen, so sporočili iz dražbene hiše Heritage Auctions.

Gre za dres Univerze v Severni Karolini svetlomodre barve z belo obrobo s številko 23 in napisom Jordan, ko je Jordan osvojil naslov igralca leta 1983. Takrat je še nastopal v severnoameriški amaterski študentski oziroma univerzitetni ligi NCAA.

Za igralca leta v NCAA-ju ga je razglasila revija Sporting News, Jordan pa je majico nosil na marčevski naslovnici revije leta 1983.

Prvič so dres prodali na dražbi leta 1999 – za 63.500 dolarjev.

Dres je bil prodan v sklopu dražbe spomladanskega športnega kataloga Heritage, ponujeni so bili tudi košarkarski čevlji Dream Team Nike Scottieja Pippna, čelada Michigan Wolverinsov, šahovska miza iz leta 1972, ki sta jo Bobby Fischer in Boris Spaski uporabljala v slovitem šahovskem dvoboju sredi hladne vojne med ZDA in Rusijo.

Ne gre za najdražji dres prodan na dražbi. Ta status še vedno ima dres Baba Rutha, legendarnega igralca New York Yankees, ki so ga leta 2019 prodali za 5,64 milijona dolarjev.