Lady Gaga je glasna zagovornica pravic gejev in lezbijk v ameriški vojski do javnega izrekanja njihove spolne opredelitve, kar jim za zdaj še ni omogočeno. Foto: EPA
Lady Gaga je glasna zagovornica pravic gejev in lezbijk v ameriški vojski do javnega izrekanja njihove spolne opredelitve, kar jim za zdaj še ni omogočeno. Foto: EPA
Mathieu Deflem
Mathieu Deflem je profesor na oddelku za sociologijo Univerze v Južni Karolini. Med njegova področja raziskovanja spadajo pravo, terorizem, politike, popularna kultura, primerjalno-zgodovinska sociologija, politike splava in teorija. Foto: USC

Predmet z naslovom Lady Gaga in sociologija slave bo poučeval profesor Mathieu Deflem, ki je oboževalec pevke. V opisu predmeta piše, da se bodo študenti naučili "utemeljenega znanstvenega razmišljanja" o temah, povezanih z njeno slavo. Predmet, o katerem si več lahko preberete tukaj, bo prvič na urniku spomladi naslednje leto.

Lady Gaga kot družbeni pojav
Deflem je sociolog, rojen v Belgiji, čigar raziskovalno delo vključuje teme, kot so protiteoristične akcije, mednarodne politike, kriminalni nadzor in spletna tehnologija, bil pa je tudi na 30 koncertih Lady Gaga. V lasti naj bi imel na stotine izvodov njenih albumov, s pevko pa se je srečal že petkrat. Za študentski časopis omenjene univerze je profesor povedal: "Lady Gaga si bomo ogledali kot družbeni pojav. Ne gre za osebo in ne gre za glasbo. Gre bolj za družbeni pojav, ki ima 10 milijonov oboževalcev na Facebooku in šest milijonov sledilcev na Twitterju. To vsekakor je družbeni fenomen."

V opisu predmeta piše še, da želi "razkriti nekatere sociološko relevantne dimenzije slave Lady Gaga s pogledom na njeno glasbo, videospote, modo in druge umetniške podvige". Ogledali si bodo poslovne in trženjske strategije, vlogo starih in novih medijev, oboževalcev in koncertov v živo, gejevske kulture, verskih in političnih tem, seksa in spolnosti ter New Yorka in Hollywooda. Deflem je najprej nameraval predmet imenovati Sociologija slave ali Sociologija zvezdništva in Lady Gaga uporabiti kot primer, nato pa si je rekel: "Dajmo kar cel predmet posvetiti Lady Gaga in njenemu vzponu do slave."

Predmet ni za tiste, ki Gage ne marajo
Profesor je tudi oboževalec Franka Zappe, Princa, Led Zeppelinov, Alicea Cooperja, skupine Status Quo in Ritchieja Blackmora, njegovo zanimanje pa je Lady Gaga pritegnila, ko jo je prvič videl nastopati na televiziji. Bilo je 9. januarja 2009. Upa, da so tudi prihodnji študenti vsaj malo Gagini oboževalci, je še povedal za študentski časopis in dodal: "Ni treba, da so veliki oboževalci. Ni nujno, da bo večji oboževalec tudi boljši študent. A tema te mora vsaj malo zanimati. Tako da tistim, ki je res ne marajo, odsvetujem ta predmet."

Za BBC pa je povedal, da je medijska pozornost, odkar so objavili predmet, "preprosto izjemna" in da se je akademski trud znašel sredi pojava, ki ga raziskuje. "Zgodba se širi kot virus ... Že moje delo na temo terorizma je pritegnilo veliko pozornosti, a vse to se skrije pred predmetom o Gagi!" Glede na podatke na spletni strani univerze, kjer bo predmet potekal, pa naval študentov na predmet ni tako velik, saj je za zdaj zaseden samo en sedež v predavalnici izmed 50, kolikor jih je na voljo.