Foto: Reuters
Foto: Reuters

55-letna Mary Trump, hčerka pokojnega predsednikovega starejšega brata Freda Trumpa mlajšega, je napisala knjigo z naslovom "Preveč in nikoli dovolj: Kako je moja družina ustvarila najbolj nevarnega moža na svetu", ki jo bo založba Simon & Schuster predvidoma izdala poleti. To je prvič doslej, da je kritično knjigo o Donaldu Trumpu napisal kdo iz njegove družine.

Tudi pri tej knjigi bodo služili predvsem odvetniki, saj Donald Trump trdi, da je nečakinja z njim podpisala sporazum o molčečnosti, ki ga bo s knjigo kršila.

Za zdaj se je predsedniku v bran postavil mlajši brat Robert, ki je prevzel nalogo, da nečakinjo preganja po sodni poti. Predsednik ZDA ima sicer še dve starejši sestri – Maryanne in Elizabeth. Starejši brat Fred mlajši, Maryjin oče, pa je zaradi alkoholizma leta 1981 umrl v starosti 43 let.

Čeprav je bilo o Trumpu in Trumpovih napisanih že morje knjig, je Maryjina knjiga uspešnica, še preden je prišla na knjižne police. Izšla naj bi 28. julija, med drugim pa opisuje razne družinske skrivnosti, nočne more in travme, ki so izoblikovale sedanjega predsednika ZDA.

Predsednik Trump je pred kratkim za medij Axios dejal, da Mary knjiga ne sme objaviti, ker je že leta 2001 podpisala sporazum o molčečnosti, in sicer ob poravnavi njene tožbe proti njemu, tetama in stricu Robertu glede dediščine ustanovitelja družine Freda Trumpa starejšega. V zameno za denar naj bi se zavezala k molčečnosti.

Tako trdi tudi tožba Roberta Trumpa, ki je bila v New Yorku vložena s priloženim besedilom sporazuma o molčečnosti. Ta v bistvu pravi, da Mary ne sme posredno ali neposredno objaviti ničesar o njenem razmerju z družino, če nima posebnega dovoljenja Donalda Trumpa, njegovih sester in brata.

Njen odvetnik Theodore Boutrous mlajši pa pravi, da poskušajo Trumpovi preprečiti objavo knjige, ki je v javnem interesu, ker nočejo, da bi resnica prišla na dan. Šlo naj bi za kršitev svobode govora.

Tiskovna predstavnica založbe Simon & Schuster, ki je izdala tudi zadnjo knjigo Johna Boltona, je sporočila, da bo tudi ta tožba propadla, kot so propadle tudi vse prejšnje za druge knjige.

Mary Trump in brat sta bila leta 2000 po smrti Freda Trumpa starejšega pri dediščini bolj ali manj izpuščena, zato je Mary vložila tožbo. Potem je v zameno za podpis sporazuma o molčečnosti od obeh stricev in tet prejela nekaj denarja.