Avtomat ali picerija? Foto: Reuters
Avtomat ali picerija? Foto: Reuters

Živo rdeč avtomat Mr. Go Pizza razburja Rimljane, ki so prepričani, da stroj ne more nadomestiti njihove kulturne dediščine. A radovednost je kljub temu mnoge premagala – s pritiskom na gumbe lahko kupci izbirajo med štirimi različnimi picami, za katere je treba odšteti med 4,5 evra in 6 evri.

Avtomat zgnete testo in nanj vrže različne dodatke, vse to pa se dogaja za steklom, tako da lahko stranke opazujejo nastajanje "specialitete", piše CNN.

Ocene prvih strank niso preveč obetavne – še najboljša je bila "sprejemljivo, če se vam res mudi", večinoma pa so bili razočarani nad velikostjo (oziroma majhnostjo) pice in skromnimi dodatki. Drugi so poudarili, da mora prava kulinarična izkušnja vključevati opazovanje pizzaiola (picopeka), ki gnete testo in ga da v krušno peč, gost pa vse skupaj opazuje s stola v restavraciji.

Margherita Savojska se je zapisala v zgodovino

Ljudje že več stoletij jedo tanko testo z različnimi dodatki, a splošno sprejeto dejstvo je, da pica izvira iz Neaplja, kjer so jo prodajali kot ulično hrano za revne.

Esposito naj bi "pico margerito" ponudil 11. junija 1889 plemkinji Margheriti Savojski, ko je s kraljem Umbertom I. obiskala Neapelj. Na testo je potresel paradižnik, mocarelo in liste bazilike, ki so predstavljali barve združene Italije – rdečo, belo in zeleno. Na zidu v mestu še danes stoji tabla, na kateri piše: "Tukaj je bila rojena pica margerita."

Italijane razburil avtomat za pico

A zanimivo je, da smo Slovenci pri picomatih prehiteli Italijane, saj že od sredi aprila v Ljubljani prav tako deluje podoben avtomat. Tudi na te pice je treba čakati le tri minute, picomat pa deluje 24 ur na dan.