Thomas Micolino s svojim najnovejšim okusom sladoleda. Vas mika? Foto: AP
Thomas Micolino s svojim najnovejšim okusom sladoleda. Vas mika? Foto: AP

Nenavaden posladek je strankam na voljo v sladoledarnici Thomasa Micolina v mestu Rottenburg am Neckar na jugu Nemčije. Kot je Micolino pojasnil v pogovoru za DPA, že od nekdaj rad eksperimentira z okusi. V preteklosti je tako svojim kupcem ob klasičnem naboru okusov, kot so jagoda, čokolada, vanilja in banana, v svoji slaščičarni Eiscafe Rino ponujal tudi precej manj običajne okuse, na primer sladoled z okusom jetrne klobase ali gorgonzole, nekaj časa pa je imel v ponudbi tudi sladoled z zlatimi lističi.

"Sem zelo radoveden in rad poskušam nove stvari," razlaga sladoledar. "Jedel sem že ogromno čudnih stvari, nikoli pa še nisem poskusil čričkov, sploh pa ne v obliki sladoleda."

Potem ko je pred kratkim Evropska unija razširila nabor insektov, ki se lahko uporabljajo v prehrani, so se vrata k razvoju čričkovega sladoleda na široko odprla. Za osnovo pri izdelavi sladoleda je uporabil smetano, izvleček vanilje, med in moko iz čričkov, svojo poslastico pa postreže s posušenim čričkom na vrhu kepice.

Ob tem se Micolino pohvali, da ima omenjeni sladoled "presenetljivo slasten okus", podobno pa ugotavljajo tudi številne njegove stranke. "Tisti, ki ga poskusijo, so navdušeni. Imam kar nekaj kupcev, ki pridejo vsak dan in si privoščijo kepico," razlaga. Ob tem pa prizna tudi, da čisto vsi nad njegovo ponudbo niso navdušeni, a večina je inovacijam na tem področju kar naklonjena.

Eden izmed kupcev, Konstantin Dick, je za DPA potrdil, da sladoled s črički sploh ni slab. "Zelo okusen, čisto užiten," ga je ocenil. Neki drugi pokuševalec, Johann Peter Schwarz, pa je bil presenečen predvsem nad teksturo sladoleda. "A kljub vsemu še vedno lahko okusiš čričke v njem," je dodal.

Evropska komisija je v zadnjem letu in pol izdala že štiri dovoljenja za uporabo različnih žuželk v prehrani na območju EU-ja: na začetku je bila dovoljena zgolj uporaba črvov mokarjev (zamrznjenih, posušenih ali zmetih, torej v obliki moke), nato še kobilic, od 5. januarja letos pa je v prehrani dovoljena tudi uporaba domačih murnov oz. čričkov.