"Da smo bile vse skupaj, naenkrat ... No, veliko ponosa je bilo čutiti in veliko izpopolnjenosti," je za CBS povedala pasadenska gasilka Christina Terrazas. "Zdelo se je kot nekaj, do česar bi moralo že davno priti."

Pasadenska gasilska brigada je stara 133 let.

Kot je povedala Terrazasova, dela kot gasilka že 19 let, a še nikdar ni bila v izmeni samo z ženskami. Po podatkih ameriške gasilske zveze je bilo leta 2018 le 8 odstotkov gasilcev ženskega spola. Od 370.000 poklicnih gasilcev v ZDA jih je 15.200 (4 odstotke) žensk. Gasilcev prostovoljcev je bilo istega leta 745.000, od tega 11 odstotkov žensk.

V vseh teh letih se je Terrazasova močno angažirala, da bi spodbudila več deklet za gasilski poklic. Eno od teh deklet je tudi njena hčerka Malia.

"Preprosto mislim, da je to odlična priložnost pomagati ljudem," je za CBS sedemletnica pojasnila, zakaj si želi po mamini poti in zakaj jo tako močno občuduje. "Moja mami je res 'kul', ker vozi gasilsko vozilo in ker ni veliko žensk med gasilci."

Terrazasovi se je zdela izkušnja ta teden izjemno navdihujoča, pa tudi njenim kolegicam, ki si želijo, da bi to postala rednejša praksa. "Krasno bi bilo imeti povsem žensko brigado," je dejala, saj noče, da bi bil njihov zgodovinski trenutek zgolj enkratna zadeva. "Še naprej se bomo trudile in pomikale mejnike, ob tem pa podpirale ena drugo."