Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Župan Larry Klein opozarja, da ima ptičje zalege zdaj dovolj. “Ulice so dobesedno poplavljene z iztrebki," se je potožil za New York Times.

V mestu s 152.000 prebivalci okoli tisoč krokarjev vsako noč povzroča pravo razdejanje. “Če nimam dežnika, se raje kar umaknem noter," je za CNN povedal domačin Frank Hampton. "Mesto je poskusilo vse, da bi odgnalo ptice, a so se vsakič kmalu vrnile."

Zdaj so se zatekli še k skrajnim, delno na znanosti utemeljenim poskusom in trem mestnim uslužbencem naložili, da vsako noč stražijo mesto pred pticami, pri čemer eno uro v nebo žarčijo laserske žarke in doneče zvoke, da bi tako krokarje dezorientirali in jih odvrnili od gnezdenja.

“Filozofija je preprosta – nadlegovati jih dovolj dolgo, da jih večina poišče nove domove," je razložil Klein. Stroški operacije vključujejo tudi laserje po 20 dolarjev, kar je ceneje, kot če bi najeli sokolarja, ki bi skušal pregnati kolonijo krokarjev. "Poskusili smo tudi že s sokolom, pa z jastrebom, a nismo bili najbolj uspešni, krokarji pa so se vrnili," je nadaljeval župan. “Z njimi imamo zdravstvene težave, finančno breme so za mesto, tako da če najdemo poceni rešitev, ni razloga, da je ne bi preizkusili, mar ne?”

Mesto Rochester v New Yorku je poskusilo s podobnim pristopom med letoma 2017 in 2018, ko so upali, da se bodo tako znebili okoli 20.000 do 30.000 ptic. Podžupanja Alysa Cisneros je na Twitterju predlagala, da bi v primeru, da jim spodleti in bodo ptice ostale, priredili "festival krokarjev".

Ornitolog Kevin J. McGowan je skeptičen do laserske metode. “Krokarji so kot najstniki in koronavirus – ne moreš jim preprečiti, da se ne bi družili," je povedal za New York Times.