Zmagovalna kamela. Foto: Reuters
Zmagovalna kamela. Foto: Reuters

Dogodek poteka v katarskem klubu kamel Mzajen v Dohi. Predsednik kluba Hamad Džaber Al Atba je dejal, da gre za zelo pomembno prireditev, saj so kamele na Bližnjem vzhodu nepogrešljive. "Te živali so spremljevalke ljudi vse od začetka civilizacije na tem območju," je dejal.

Tekmovalke so se z dvignjenimi glavami in stalnim žvečenjem sprehodile do sodnikov, ki so jih natančno pregledali in ocenili. Na izbor niso prišle le domače kamele, ampak so povabili najlepše predstavnice iz okoliških zalivskih držav, da bi res izbrali najlepšo daleč naokoli.

Tekmovanje sicer ne poteka po skupinah, tako kot pri nogometu, so pa živali razdelili v teč kategorij glede na njihovo starost in vrsto. Pri črnih kamelah ocenjujejo predvsem velikost telesa, velikost glave in položaj ušes, pri magatirskih pa pravilna razmerja, poleg tega pa morajo biti ušesa pri tej vrsti spuščena.

Natančno sodniško ocenjevanje. Foto: Reuters
Natančno sodniško ocenjevanje. Foto: Reuters

Poročali smo že, da se lastniki kamel na tovrstnih tekmovanjih včasih zatečejo k nedovoljenim potezam, pravcatim malim kozmetičnim posegom, s katerimi želijo izboljšati možnosti svoje predstavnice za zmago. Takšne goljufije vključujejo različna polnila, kot sta botoks in silikon. V Dohi so zato vse kandidatke pred ocenjevanjem temeljito pregledali.

V torek je med magatirskimi kameli slavila predstavnica iz Savdske Arabije. Njen lastnik Mohana Ibrahim Al Anazi je prejel 200.000 katarskih rialov nagrade (skoraj 53.000 evrov). Po zmagi je dejal: "Ne morem opisati svojih čustev, moja kamela ima toliko navijačev kot ekipe na svetovnem prvenstvu. Ali kot Real Madrid in Manchester United. In zdaj vsi slavijo."

V prihodnjih dneh bodo izbrali lepotne kraljice še v drugih kategorijah. Vsak dan ob tem tudi pomolzejo vse kamele, ki imajo mleko – tista, ki da največ litrov, svojemu lastniku prisluži 20.000 rialov (5300 evrov).