Kamele v povprečju dočakajo nekje 30 let. Foto: Reuters
Kamele v povprečju dočakajo nekje 30 let. Foto: Reuters

Temur, nekdanji lastnik kamele iz okrožja Urad Rear Banner, jo je lani oktobra prodal enemu izmed svojih prijateljev. Kamela, ki je močno pogrešala svojo družino, se je potem 27. junija odpravila na pot po puščavi Gobi, saj se je želela vrniti v "svoj pravi dom".

20 let stara žival je po puščavi hodila več kot sedem dni, po poti pa je morala premagati različne klife, žičnate ograje in reke.

Nato jo je opazil neki pastir, ki jo je vzel k sebi domov in stopil v stik z njenim nekdanjim lastnikom. Ta jo je nato prišel iskat. Ko je slišal za njen podvig in veliko željo po vrnitvi domov, je bil tako zelo ganjen, da je poklical prijatelja in ga prosil, če kamelo lahko odkupi nazaj.

Ob vrnitvi domov jo je pričakala posebna ceremonija, na kateri je Temur poudaril, da je zdaj, po vsem, kar je prestala, prava družinska članica, in obljubil, da je ne bo nikoli več niti prodal niti nikomur dovolil, da bi jo jahal.

"Tako daleč je hodila, da bi se vrnila. Nikoli več je ne bom prodal, ne bom je privezal, jahal ali komur koli dovolil, da bi jo prizadel. Resnično neverjetno je, da se je podala na takšno pot," je poudaril. Ob tem je dodal še, da je bila ob vrnitvi polna različnih brazgotin in ran, ki jih je dobila ob premagovanju različnih žičnatih ograj po poti.

20 let je sicer za kamele že precej solidna starost – življenjska doba njene vrste je namreč nekje do 30 let.