Konji so bili velika ljubezen Elizabete II. Foto: EPA
Konji so bili velika ljubezen Elizabete II. Foto: EPA

Kot piše portal The Sun, Karel III. načrtuje veliko sprememb na dvoru, ena izmed njih je tudi ta, da želi zmanjšati število konjev v kraljevi konjušnici. Še ta mesec naj bi tako Buckinghamska palača na dražbi prodala 12 živali, med njimi tudi konja z imenom Just Fine, ki je zmagal na dirki, ko je bil na prestolu že Karel III., in konja Alove Affairs, ki je premagal konkurenco le dva dni pred kraljičino smrtjo.

Elizabeta II. je imela pred smrtjo več deset konjev, ki so živeli na kraljevi farmi na posestvu Sandringham v pokrajini Norfolk. A Karel si želi močno zmanjšati število živali. Poznavalci se bojijo, da bo to sčasoma pripeljalo do zaprtja kobilarne. "Kraljeva kobilarna bi lahko že čez tri leta postala muzej. To bi bilo res žalostno," opozarjajo zaposleni.

Kraljičini konji so pogosto tekmovali – in zmagovali – na dirkah. Foto: EPA
Kraljičini konji so pogosto tekmovali – in zmagovali – na dirkah. Foto: EPA

Vir z dvora je zatrdil, da se to ne bo zgodilo, saj želi kralj "ohranjati povezavo med dirkalnimi konji in kraljevo družino". "A kraljica je do konjev res čutila strast, zdaj pa bomo obseg te dejavnosti oklestili," je dodal.

Kraljičin konj tudi zmagovale Ascota

Karel III. je skupno podedoval 60 dirkalnih konjev in 38 plemenskih kobil, vse živali živijo v Sandringhamu. V prihodnjem letu naj bi se skotilo 30 žrebičkov.

Dirkalni šport je sicer zelo donosen posel, saj je imela kraljica vrhunske žrebce, ki so ji prinašali tudi veliko denarja. Po ocenah je v zadnjih petih letih z njimi zaslužila okoli štiri milijone evrov. Največji uspeh je leta 2013 dosegel konj Estimate, ki je osvojil prestižno dirko Ascot Gold Cup.

Za kobilarno je zadnjih 13 let skrbel John Warren, ki je s kraljico še nekaj ur pred njeno smrtjo na gradu Balmoral na Škotskem klepetal o teh živalih. "Bil sem ob njej, več ur sva razpravljala o prihodnosti njenih konjev, z njimi je imela velike načrte. Res jih je imela rada, vedno, kadar je le lahko, je bila v njihovi družbi in se pogovarjala o njih," je dejal.