Nov kovanec s Karlom III. (spodaj desno) ob petih uradnih portretih kraljice Elizabete II. Foto: Reuters
Nov kovanec s Karlom III. (spodaj desno) ob petih uradnih portretih kraljice Elizabete II. Foto: Reuters

Po tradiciji novi vladar na novih kovancih gleda v nasprotno smer od svojega predhodnika. Karel III. je tako obrnjen na levo, medtem ko je bila kraljica Elizabeta II. obrnjena na desno.

Kralj v skladu s tradicijo na kovancih ne nosi krone. Tej tradiciji se je sicer odrekla Elizabeta II., ki je na britanskih kovancih upodobljena s krono.

Se je pa Karel III. izognil drugi tradiciji, in sicer, da so na kovancih zapisana latinska imena britanskih vladarjev. Na novih kovancih piše "Charles III" in ne "Carolus".

Celoten napis ob podobi kralja na kovancu se glasi "CHARLES III • D • G • REX • F • D • 5 POUNDS • 2022". Kratice nosijo pomen "Kralj Charles III., po božji milosti, branitelj vere".

Kralj kiparju Martinu Jenningsu pri ustvarjanju ni poziral, temveč je umetnik kraljevo podobo izdelal po fotografijah. Karel III. je nato upodobitev osebno odobril in je po neuradnih informacijah zadovoljen z njo, poroča BBC.

Kralj je zadovoljen s svojo novo podobo. Foto: Reuters
Kralj je zadovoljen s svojo novo podobo. Foto: Reuters

Zadnja stran kovancev poveličuje 50 let vladavine kraljice Elizabete II., na njej so upodobljeni trenutki njenega kronanja leta 1953.

V obtoku novi in stari kovanci

Kovanci za 50 penijev bodo v obtok stopili še pred koncem letošnjega leta. V prehodnem obdobju bodo Britanci trgovali tako z novimi kot starimi kovanci za 50 penijev. "Ljudi naj ne skrbi, če imajo kovance s kraljico. Te kovance bomo obdržali v obtoku," je napovedala direktorica kraljeve kovnice Anne Jessopp.

Skupno je v Združenem kraljestvu v uporabi 27 milijard kovancev. Kovnica bo nove kovance začela prodajati na začetku prihodnjega tedna, ko bodo začeli tudi izdelovati prve kovance za en funt in dva funta. Večji spominski kovanci za pet funtov bodo namenjeni samo zbirateljem.

Kovnica med najstarejšimi podjetji na svetu

Kraljeva kovnica je sicer eno najstarejših podjetij na svetu, saj so prvi kovanec naredili že v 9. stoletju. Kovnica je imela večino obstoja sedež v kraljevi trdnjavi Tower of London, od poznih šestdesetih let prejšnjega stoletja pa je njen dom kraj Llantrisant v Walesu.

Izdali kovance kralja Karla III.