Danska prestolnica se na večini lestvic uvršča med najvarnejša, najprijetnejša in do človeka prijazna mesta. Foto: EPA
Danska prestolnica se na večini lestvic uvršča med najvarnejša, najprijetnejša in do človeka prijazna mesta. Foto: EPA

Ob načrtovanju dopusta je vedno pomembno vprašanje, ali je destinacija, kamor potujemo, varna ali pa nam na dopustu grozijo nevarnosti. Ta razmislek je dodatno otežila pandemija, ki je spremenila naše pojmovanje tega, kaj predstavlja varno in kaj nevarno turistično destinacijo.

Pri tej težki odločitvi pa si lahko pomagamo z indeksom varnih mest, ki so ga oblikovali pri reviji Economist. V indeksu je zbranih 60 najbolj obiskanih svetovnih mest glede na njihovo digitalno, osebno, okoljsko in zdravstveno varnost.

Tradicionalno so vrh indeksa zasedala azijska mesta, kot so Tokio, Singapur in Osaka, letos pa je na prvem mestu danska prestolnica København, ki je prejela oceno 82,4 od 100 možnih točk. Glavni razlog za skok z osmega na prvo mesto je prav dodatek okoljske varnosti v indeks, pri kateri se je mesto odrezalo bolje od konkurence.

Nigerijska prestolnica je med najmanj varnimi mesti na svetu. Foto: Reuters
Nigerijska prestolnica je med najmanj varnimi mesti na svetu. Foto: Reuters

"Ena od ključnih stvari, ki København naredi tako varen, je nizka stopnja kriminala, ki je na najnižji ravni v desetletjih," je za omenjeno poročilo povedal župan mesta Lars Weiss. "Hkrati nas krasita izjemna socialna kohezija in egalitarnost. Pri nas se direktor in čistilka redno srečujeta v trgovini, njuni otroci pa obiskujejo isto šolo. To je eden od temeljev danske kulture in veliko prispeva k zaupanju in varnosti v naši družbi."

Drugo mesto je zasedel Toronto v Kanadi z 82,2 točke, na tretjem mestu pa je Singapur z 80,7 točke. Najbolj digitalno varno mesto je postal Sidney, ki pa se je v skupnem seštevku uvrstil na četrto mesto, tik pred lanskim zmagovalcem Tokiem.

Najnižje ocenjena mesta so ostala bolj ali manj enaka kot prejšnja leta, to so Lagos, Caracas, Karači, Jangon in Kairo.

Poročilo je seveda močno zaznamovala pandemija, ki je predvsem pokazala na pomanjkljivo zdravstveno obrambo večjih mest. Zdravstvena varnost je edina kategorija, pri kateri je vodilni København na primer izgubil znatno število točk.