Na zgornji fotografiji je Otis julija in na spodnji isti medved septembra. Foto: Reuters
Na zgornji fotografiji je Otis julija in na spodnji isti medved septembra. Foto: Reuters

Otis je tako zmagovalec "tedna debelega medveda", ki ga organizirajo v narodnem parku Katmai. Orjak, star 24 ali 26 let, je v predtekmovanju premagal dvanajst tekmecev, v finalu pa še najresnejšega tekmeca, rjavega medveda Walkerja.

Teden debelegea medveda je v zadnjih letih v ZDA postal prava spletna uspešnica, saj se tisoči zabavajo z ogledovanjem in komentiranjem kosmatincev, ki stojijo v reki Brooks in se mastijo z lososi, ki skačejo iz vode. Ob brzice na reki so postavili celo kamero, ki 24 ur na dan spremlja dogajanje. Nato ljudje glasujejo za najljubše kandidate, ki napredujejo iz kroga v krog, najmanj priljubljeni pa izpadejo. Letos so oddali skoraj 800.000 glasov.

Prav letošnji prvak Otis je najbolj znan medved v parku. Prvo zmago na spletnem tekmovanju je slavil že na prvi izvedbi leta 2014, uspeh je ponovil še v letih 2016 in 2017. Po njem je park poimenoval celo dobrodelno fundacijo, ki je lani za raziskave in zaščito medvedov zbrala več kot 230.000 dolarjev.

Ker je že precej v letih, ne more več tekmovati z mladci, ki si izborijo najboljši položaj v reki za lovljenje lososov. Izgubil je tudi dva podočnika. A zaradi izkušenj je pri lovljenju rib še vedno zelo spreten.

V parku Katmai živi okoli 2200 rjavih medvedov, ki tehtajo tudi do 450 kilogramov. Pred zimo se morajo močno porediti, saj med hibernacijo izgubijo do tretjino teže.

Otisovo najljubše delo – lovljenje rib. Foto: Reuters
Otisovo najljubše delo – lovljenje rib. Foto: Reuters