"Mislim, da ne bo šlo," je bil ob pogledu na kirurga v operacijski dvorani odločen sodnik. Foto: Twitter

Kalifornijski plastični kirurg dr. Scott Green je imel v četrtek predvideno obravnavo pred sodnikom zaradi prometnega prekrška. To, da je imel sočasno na svojem urniku tudi operacijo, ga ni ustavilo. V ZDA namreč sodni postopki že od začetka pandemije tečejo kar prek videopovezav, zato se je kljub vsemu "pojavil" v virtualni sodni dvorani višjega sodišča v Sacramentu.

Ker je bil, kot je razvidno iz posnetka, ki je v nekaj dneh obkrožil svet, oblečen v kirurško haljo, z masko in ostalo zaščitno opremo, v ozadju pa je slišati piskanje in brnenje medicinskih naprav, ga je sodna sluga opazno presenečena vprašala: "Pozdravljeni, gospod Green. Ste na voljo za sojenje? Ker ... je videti, kot da ste v operacijski dvorani."

"Da, sem pripravljen. Res, sem v operacijski dvorani, ampak sem pripravljen, kar začnite," ji na posnetku odgovori kirurg, uslužbenka pa mu nato pojasni, da je videozaslišanje dostopno vsakomur, saj morajo biti vsi sodni postopki, povezani s kršenjem prometnih predpisov, javni. Kirurg je dejal, da razume, nato pa mirno nadaljeval operacijo in čakal, da se videopovezavi pridruži sodnik Gary Link. Ta pa nad ravnanjem obtoženca ni bil navdušen: "Torej, če se ne motim, vidim obdolženca sredi operacijske dvorane, kjer, kot kaže, nudi storitve bolniku? To drži?"

Green na posnetku potrdi sodnikove domneve in doda, da nima zadržkov pred nadaljevanjem zaslišanja, s pojasnilom, da je v dvorani še en kirurg, ki bo "vskočil", če bo to potrebno. A sodnika to ni prepričalo, saj ga je skrbelo za dobrobit bolnika. Green je nato še enkrat zagotovil, da z njegove strani ni zadržkov glede zaslišanja, a je sodnik na koncu vseeno odločil: "Ne, mislim, da ne. Mislim, da to ni primerno. Našli bomo drug datum obravnave. Ko ne boste aktivno sodelovali pri obravnavi bolnika," je odločno dejal, s tem pa se je strinjal tudi zdravnik in dodal, da "operacije včasih pač ne gredo po načrtih".

Kljub dejstvu, da se obravnava na koncu niti začela ni, je posnetek vseeno postal viralen. Ameriški mediji so za potrditev in pojasnilo prosili tudi omenjenega kirurga, ki pa zdaj ni več tako prepričan o svoji sposobnosti opravljanja več stvari hkrati za NBC je tako dejal, da zgodba, ki jo je (skupaj z videoposnetkom obravnave) objavil časnik Sacramento Bee, "ne drži".

Ameriški princip izvajanja zaslišanj in drugih sodnih postopkov na daljavo prek videopovezav je tako poskrbel še za eno nenavadno zgodbo. Poročali smo že o zabavnem spodrsljaju odvetnika, ki je pomotoma uporabil filter mačke, da vseh tistih prigod o neprimerno oblečenih sodelujočih niti ne omenjamo.