Stadion premore atletske steze, nogometno igrišče in celo olimpijski bazen. Foto: EPA
Stadion premore atletske steze, nogometno igrišče in celo olimpijski bazen. Foto: EPA

Morodok Techno National Stadium je nov impresiven stadion v Phnom Penhu, glavnem mestu Kambodže. A objekta ni zgradila tamkajšnja vlada ali lokalni investitor, ampak je tako financiranje kot izgradnjo prevzela kar vlada Ljudske republike Kitajske.

Objekt je v obliki velike ladje, kar naj bi simboliziralo bogato pomorsko zgodovino trgovine in prijateljstva med državama. Premec in krma sta poleg tega oblikovana tako, da spominjata na tradicionalen pozdrav v Kambodži, priklon s sklenjenima rokama na prsih. Okrog objekta je obroč vodnjakov in vodnih poti, ki spominjajo na slovito antično vodno mesto in prestolnico nekdanjega kamboškega imperija Angkor Vat.

Objekt je vreden dobrih 130 milijonov evrov in ima v petih nadstropjih prostora za 60 tisoč obiskovalcev. Glavni razlog za izgradnjo stadiona pa so Igre Jugovzhodne Azije, ki jih bo mesto gostilo leta 2023.

Odprtju so prisostvovali najvišji predstavniki obeh držav. Foto: EPA
Odprtju so prisostvovali najvišji predstavniki obeh držav. Foto: EPA

Kot je ob odprtju stavbe po poročanju portala Insider povedal kitajski zunanji minister Vang Ji, se je Kitajska za izgradnjo objekta odločila zaradi dolge zgodovine prijateljstva in naklonjenosti med državama.

Projekt je nedvomno del širše kitajske pobude, ki so jo poznavalci poimenovali kar stadionska diplomacija. Gre za skupino športnih objektov, ki so jih Kitajci zgradili v razvijajočih se državah, v zameno za vpliv, ugled in gospodarsko sodelovanje. Pobuda je del načrta en pas in ena cesta, s katerim želijo povečati svetovni vpliv Kitajske s pomočjo gospodarskih naložb in razvojne pomoči.