Kitajci lovijo krokodile s pomočjo brezplačne telefonske linije. Foto: EPA
Kitajci lovijo krokodile s pomočjo brezplačne telefonske linije. Foto: EPA
Uporabni telefoni
Na telefonsko linijo lahko vsi brezplačno kličejo, če opazijo plazilca. Foto: EPA

Zaskrbljeni oskrbniki živali želijo tudi s telefonsko linijo spodbuditi reševalno akcijo krokodilov, ki jih ogrožajo neustrezne vremenske razmere.

Skupaj devetindvajset krokodilov je sredi avgusta, ko je močno deževje dvignilo raven voda nad ustaljenimi normami, pobegnilo iz farme blizu mesta Benši, približno 800 kilometrov vzhodno od kitajske prestolnice Peking.

Petnajst krokodilov je bilo najdenih in eden ubit, tako da jih je drugih trinajst prepuščenih v milost in nemilost matere narave.

Nizke temperature ogrožajo reptile
Maj Džingpej, upravitelj kompleksa, od koder so krokodili pobegnili, je povedal, da bodo krokodili pogubljeni, če jih ne najdejo kmalu, saj se neusmiljeno približuje hladna jesen.

Idealna temperatura za to vrsto krokodilov je nad sedemnajstimi stopinjami Celzija. Temperature na reki Taizi, v bližini farme, so že zdaj med 12 in 14 stopinj Celzija, vremenoslovci pa napovedujejo še dodatno znižanje temperatur v naslednjih dneh.

Oskrbniki krokodilov ob tem opozarjajo še na pretirano agresivnost zverinskih plazilcev, saj ne najdejo dovolj hrane v divjini.