Trdo vezane knjige prve izdaje so izjemno redke. Foto: AP
Trdo vezane knjige prve izdaje so izjemno redke. Foto: AP

Upokojeni Britanec, ki sicer živi v Luksemburgu, je knjigo Harry Potter in kamen modrosti v trdi vezavi pred 21 leti kupil zato, da bi svoje otroke naučil angleščine.

"Ker sem bil na misiji, da svoje tri otroke že v zgodnjih letih naučim svojega maternega jezika, sem potreboval angleške knjige, ki bi jim jih bral pred spanjem," je dejal prodajalec knjige, ki pa želi ostati anonimen. Otroci so namreč hodili v državne šole v Luksemburgu, njihova mati pa je Luksemburžanka. "Bil sem velik oboževalec knjig o Harryju Potterju. V njih je veliko diskusij glede etike in človeškega vedenja. Dale so mi priložnost, da sem svojim otrokom lahko razložil veliko zanimivih okoliščin, otroci pa so bolj tekoče govorili angleško, " je še dodal.

Pred nekaj meseci se je odločil, da bo zbirko knjig o mladem čarovniku spet prebral, takrat pa je opazil tiskarske napake in ugotovil, da v rokah drži prvo izdajo knjige s trdo platnico. Teh je bilo natisnjenih samo 500, od tega pa jih je bilo kar 300 razposlanih v šole in knjižnice. Tako je njegov primerek eden izmed 200, ki jih je preostalo na svetu. "Prave prve izdaje so zelo redke," je dejal Jim Spencer, strokovnjak za knjige pri dražbeni hiši Hansons Auctioneers. Njeno vrednost ocenjujejo na med 22.000 in 33.000 evri (med 20.000 in 30.000 funti), ker pa je v dobrem stanju, lahko zanjo iztržijo tudi do 55.000 evrov.

Ponudnik je knjigo dražbeni hiši poslal zavito kar v kuhinjsko krpo, kar pa spominja na uniforme hišnih vilincev v zgodbi. Dražba bo potekala 13. oktobra, ponudnikov namen pa je, da z denarjem, ki ga bo dobil od prodaje knjige, odplača hčerin študentski dolg.

Podobno knjigo že prodali za 36.000 funtov

67-letna učiteljica je maja letos prodala eno trdo vezano in dve broširani knjigi Harry Potter in kamen modrosti, ki jih je pred leti našla v šolskem zabojniku za smeti. Knjige je za 12 let pospravila na podstrešje, pred štirimi leti pa je njen sin začel poizvedovati o njihovi vrednosti. Pred dražbo je bila knjiga v trdi vezavi ocenjena na od 8.800 do 13.000 evrov, prodala pa se je kar za 36.000.