Foto: Pogrebni muzej mesta Dunaj/Harald Lachner
Foto: Pogrebni muzej mesta Dunaj/Harald Lachner

Pogrebni muzej na osrednjem dunajskem pokopališču že od leta 1967 predstavlja zgodovino dunajske žalne in pokopališke kulture, hkrati pa se na nekoliko nenavaden način soočajo s temo smrti, so zapisali v sporočilu za javnost na Predstavništvu mesta Dunaj v Ljubljani.

Med muzejske prodajne uspešnice sodijo tudi posebne legokocke in ta teden je muzej predstavil novo kolekcijo legokock, katerih pomen priznava tudi Dunajsko deželno združenje za psihoterapijo. Medtem ko sta pogrebni tramvaj in pogrebno vozilo že klasika v muzejski ponudbi in jih razpošiljajo na vse konce sveta, so tokrat ponudbo nekoliko razširili. Med novostmi so legogrob z nagrobnikom, legobager in bagrist, goreča legokrematorijska peč, legomrtvaška kočija in žalujoča družina iz legokock, ki jo sestavljajo mama, oče, otrok, umrli in okostnjak.

Igrače kot podpora terapiji

"S temi izdelki je mogoče temo smrti razumljivo predstaviti. Glavno vprašanje je bilo, kako pomagati otrokom pri premagovanju težkih psihičnih situacij. Novi legoizdelki lahko pogovor olajšajo. S pomočjo krematorija lahko tako skozi igro razložimo, kaj se na primer zgodi z ljubljenim dedkom pri upepelitvi, ali s pomočjo legogroba predstavimo, kako poteka pogrebna slovesnost," je povedal Markus Pinter, direktor podjetja Pogrebne storitve in pokopališča mesta Dunaj.

Nove izdelke podpirajo tudi terapevti, saj lahko igrače pri žalovanju kot preventiva ali kot podpora terapiji otrok in njihovih staršev nudijo dodaten način izraza. Tukaj je zelo pomembna vizualna predstavitev dogodkov, saj se znajo otroci na simbolični ravni zelo dobro in kreativno izražati. "Vsekakor si lahko predstavljam, da bodo nove igrače dunajskega Pogrebnega muzeja našle svoje mesto v marsikateri psihoterapevtski ordinaciji za otroke," je prepričana Michaela A. Tomek z Dunajskega deželnega združenja za psihoterapijo.

Fotografije: Pogrebni muzej mesta Dunaj/Harald Lachner