Bazen Carmen Sanchez. Foto: Reuters
Bazen Carmen Sanchez. Foto: Reuters

Le 15 minut vožnje iz središča Manhattna je najemnikom na voljo lepo urejeno dvorišče z vrtno garnituro in z bazenom, ki ga čuva rožnati napihljivi plamenec. Za 75 dolarjev na uro ga Newyorčanka Carmen Sanchez oddaja vsakomur, ki si ga rezervira prek platforme Swimply. Uporabnik v "paketu" dobi še možnost uporabe hladilnika, zamrzovalnika, tušev, stranišča.

Kot za Reuters pojasni Sanchez, je svoj košček raja sredi Queensa začela oddajati maja lani, ko ji je prijateljica povedala za omenjeno platformo, češ da je nekaj podobnega kot Airbnb, le da je za bazene. "Najprej sem bila malo skeptična, ker me je skrbelo, kdo vse bo prišel. A na koncu se je izkazalo za čudovito izkušnjo," razlaga pomočnica v odvetniški pisarni in dodaja, da zdaj zgolj z oddajanjem bazena zasluži okoli 8000 dolarjev na mesec – zanimanja je toliko, da je v zadnjem obdobju za vzdrževanje bazena in okolice najela pomoč. Poleg tega pa ves čas spoznava nove ljudi in njihove življenjske zgodbe, poudari še drugo prednost tovrstnega oddajanja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njen bazen je le eden izmed številnih, ki jih je mogoče rezervirati prek platforme Swimply, ki sta jo pred tremi leti zasnovala dva prijatelja, Asher Weinberger in Bunim Laskin. Zamisel sta dobila, ko sta ugotovila, da ima veliko Laskinovih sosedov v New Jerseyju bazene, in jih začela najemati za uro ali dve, da sta malo zaplavala. Kmalu sta postavila spletno stran, prek katere je mogoče izbrani bazen najeti, ki se je v nekaj letih tako razširila, da je zdaj na njej na voljo okoli 15.000 bazenov v ZDA, Avstraliji in Kanadi.

Weinberger, ki zdaj tudi sam oddaja svoj bazen, pravi, da je skrivnost dobre kupčije v stranišču: "Če v ponudbi ni stranišča, bodo najemi krajši, brez otrok, za uro ali dve. Če je ob bazenu na voljo tudi stranišče, ga bodo ljudje lahko najeli za dalj časa, za zabave, družinska srečanja, pa tudi cena je višja."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za svojo storitev računata 15 odstotkov od vsake transakcije najemodajalcu in 10 odstotkov gostu. V zameno najemodajalcu ponujajo zavarovanje za primer odškodnine do milijona dolarjev, najemniku pa zagotovilo, da vsak ponudnik upošteva osnovne higienske in varnostne standarde. Carmen Sanchez ob tem dodaja, da je nekaj dodatnih omejitev pri najemu postavila tudi sama, saj je na začetku dobivala pritožbe svojih sosedov: "Zdaj imam omejeno število ljudi, ki so lahko hkrati na dvorišču, omejene so ure, ko lahko bazen najamejo, in uživanje alkohola."

Weinberger pa se ne namerava ustaviti zgolj pri posredništvu za najem bazenov. "Naša vizija je, da bi delitveno ekonomijo razširili s funkcionalnega, kot so prevozi, stanovanja – Uber, Airbnb – na doživljajsko, torej s tistega, kar potrebuješ za vsakdanje življenje, na tisto, kar si želiš poskusiti, na občutek razkošja ... Da dobiš vpogled v življenjski slog, ki si ga ne moreš privoščiti, a si ga zdaj v bistvu lahko," svojo vizijo razlaga Weinberger.

Že zdaj so, pravi, dobili kar nekaj sporočil, da bi v svojo ponudbo vključili tudi oddajo oz. najem "zasebnih teniških igrišč, domačih telovadnic, zasebnih plaž, domačih kinodvoran, manjših živalskih vrtov, glasbenih studiev, skoraj vsega".

Foto: Reuters
Foto: Reuters