Zadnjo sredo v februarju se je vsa Slovenija kopala v soncu. Foto: Arso
Zadnjo sredo v februarju se je vsa Slovenija kopala v soncu. Foto: Arso

Po dolgi zimi so mnogi v teh dneh odvrgli težke plašče in šale, saj so se lahko nastavljali soncu pri več kot 20 stopinjah. Najvišjo temperaturo so izmerili v Vipavski dolini in na Goriškem.

"V Biljah pri Novi Gorici se je živo srebro dvignilo celo malenkost nad 25 stopinj, kar je približno stopinjo nad dozdajšnjim slovenskim februarskim rekordom," potrjuje Brane Gregorčič iz Agencije za okolje (Arso).

To je izjemna februarska otoplitev, ki povsem spominja na pomladno dogajanje. Taka temperatura bi bila normalna ob koncu maja, tik pred začetkom meteorološkega poletja.

"Zračna masa je v preteklih dneh iznad Sredozemlja in celo Afrike prišla do zahodne Evrope in se zdaj zadržuje tukaj. Ozračje je suho, tudi nekaj puščavskega prahu je prisotnega. Zaradi suhega zraka pa so tudi velike razlike v temperaturah med jutrom in popoldnevom," pojasnjuje meteorolog.

Marsikje so namreč presegle 20 stopinj Celzija. Najkrajši mesec v letu je bil nazadnje tako topel predlani, in sicer v vzhodni polovici Slovenije.

"V naslednjih dneh bo še toplo, ampak novih toplotnih rekordov ne pričakujemo. Popoldanske temperature se bodo gibale od nekje 16 stopinj v bližini morja do 23 ponekod v notranjosti Primorske, pa tudi v vzhodni in južni Sloveniji," napoveduje sogovornik.

Resnejše ohladitve tudi prihodnji teden ni na vidiku.

Februarski rekord: živo srebro se je povzelo prek 25 stopinj

Z rekordi tudi pri sosedih

Temperaturni rekord so podrli tudi na Hrvaškem. V Kninu v zaledju Dalmacije so danes ob 14. uri izmerili 25,2 stopinje Celzija, kar je najvišja temperatura zraka za februar, ki so jo do zdaj izmerili na Hrvaškem, je sporočil državni hidrometeorološki zavod.

Dozdajšnji rekord je bil iz leta 2008, ko so v kraju Gradište pri Županji v Slavoniji izmerili 24,7 stopinje Celzija.

Tudi na Reki so danes že ob 12. uri izmerili 24,9 stopinje Celzija in s tem porušili rekord izpred 13 let. Poleg Reke so več kot 24 stopinj Celzija izmerili tudi na otoku Krku, več kot 23 stopinj pa je bilo še v Pazinu v hrvaški Istri, Senju na Kvarnerju in Sinju v zaledju Splita.