Čarovništvo ima v Romuniji dolgo in bogato tradicijo. Foto: Reuters
Čarovništvo ima v Romuniji dolgo in bogato tradicijo. Foto: Reuters
Romunske čarovnice pljuvajo čez vlado. Dobesedno. Foto: Reuters

Mesec dni po tem, ko so romunske oblasti začele vedeževalce in prerokovalce usode obdavčevati, ti kolnejo novi zakon, po katerem jim grozijo denarne kazni ali celo zapor, če se njihove napovedi ne uresničijo.
Praznoverje je resna zadeva v deželi Drakule in oblasti so se v zadnjem času zatekle k čarovnicam, da bi tako državi, ki jo je recesija hudo udarila, prinesli več denarja in se ostreje lotili tistih, ki se izogibajo davkom.
Čarovnice se zagovarjajo, da jih ne bi smeli kriviti, če njihova orodja ne delujejo. "Ne morejo obsoditi čarovnic, obsojati bi morali karte," je za AP povedala kraljica tamkajšnjih čarovnic Bratara Buzea.
Romunska stiska
Kritiki menijo, da je predlog ukana, da bi tako preusmerili pozornost javnosti od številnih težav, ki pestijo državo. Leta 2009 je Romunija potrebovala 20 milijard evrov mednarodnega posojila, da je lahko plačala plače in pokojnine, ko je romunsko gospodarstvo padlo za več kot 7 odstotkov. Lani je sledil nov padec. EU in romunski predstavniki menijo, da so tamkajšnje oblasti ohromljene zaradi političnih pričkanj in birokracije.

Sredinska vlada je nepriljubljena, opozicija šibka, mediji se hranijo z zarotami in osebnimi napadi, pravosodni sistem pa bi bilo treba reformirati. Romuni so naveličani in nezaupljivi. "Vlada nima pravih rešitev, zato si izmisli težave," pravi Stelian Tanase, znani romunski politični komentator. "To je vlada, ki si jo ta država zasluži."
Urok nad vlado
Januarja je vlada spremenila zakon o delu, da bi uradno priznala stoletja stare čarovniške prakse kot obdavčljiv poklic, kar je čarovnice tako razburilo, da so v Donavo izlile strupene zvarke v poskusu, da bi nad vlado zavladal urok.
Zadnji zakon je senat sprejel prejšnji teden, a ga morajo potrditi še finančni in delavski odbor ter poslanska hiša romunskega parlamenta. Bratara je predlagani zakon označila za močno pretiravanje. "Borila se bom do zadnjega diha, da tega ne bi sprejeli," je zatrdila.
Ob tem pa svoje stališče zagovarja, češ da včasih stranke ne razkrijejo svojih pravih identitet, datumov rojstva ali drugih osebnih podatkov, kar lahko izkrivi napovedi. Po novem zakonu bi morale čarovnice tudi imeti dovoljenje, svojim strankam bi morale izstavljati račune, imele pa bi tudi prepoved opravljanja svojega posla blizu šol in cerkev.
Tanase ima rešitev: "Morda bi morale uročiti premierja Boca in predsednika Basescuja, da bi našli rešitve."