Lego uporablja plastiko ABS za približno 80 odstotkov svojih izdelkov. Foto: Reuters
Lego uporablja plastiko ABS za približno 80 odstotkov svojih izdelkov. Foto: Reuters

Lego je sporočil, da bi kocke iz recikliranega polietilen tereftalata (RPET), torej iz recikliranih plastenk, povzročile še več emisij ogljika od običajno proizvedenih. Podjetje za izdelavo znamenitih igrač uporablja akrilonitril butadien stiren (ABS), pri katerem se po navedbah Guardiana za izdelavo kilograma plastike porabita dva kilograma nafte.

Dansko podjetje se je zavezalo, da bo do konca desetletja kocke začelo proizvajati iz bolj trajnostnih materialov. Reciklirane plastenke se niso izkazale za ustrezno alternativo.

"Kot bi poskušali narediti kolo iz lesa namesto iz jekla," je poskuse opisal vodja oddelka za trajnost Tim Brooks. Materiali, ki niso ustvarjeni na osnovi nafte, so namreč veliko mehkejši, zato so jim morali dodajati sestavine za večjo vzdržljivost, poleg tega so porabili več energije za predelavo in sušenje.

Dodal je, da bi morali za uporabo reciklirane plastike popolnoma spremeniti proces dela v tovarnah, kar bi vodilo večji ogljični odtis od trenutnega. "Bili smo razočarani," je dodal Brooks.

Dansko podjetje ima po vsem svetu okoli 17.000 zaposlenih. Foto: Reuters
Dansko podjetje ima po vsem svetu okoli 17.000 zaposlenih. Foto: Reuters

"Ni bilo mogoče najti ustreznega materiala"

Lego je pred dvema letoma sporočil, da se s trajnostnim razvojem ukvarja 150 ljudi, ki med drugim iščejo do okolja prijazen material, ki bi ohranil "barvo, sijaj in zvok" obstoječih plastičnih kock. "Preizkusili smo na stotine materialov. Preprosto ni bilo mogoče najti ustreznega materiala," je za časopis Financial Times o prizadevanjih povedal direktor Lega Niels Christiansen.

Kljub temu nad trajnostnim prehodom še niso obupali, saj nameravajo zdaj v proizvodnjo ABS-a vključiti več bioloških in trajnostnih materialov. Direktor Christiansen je še dodal, da bodo do leta 2025 sredstva za trajnostni razvoj potrojili na tri milijarde dolarjev, hkrati pa obljubljajo, da kupci ne bodo občutili višjih stroškov.

Vzdržljivost kock

Ameriško podjetje Brick Recycler, ki zbira odvečne legokocke in jih podarja drugim otrokom, na svoji spletni strani navaja, da je podjetje Lego od ustanovitve leta 1932 do leta 2015 proizvedlo več kot 600 milijard kock.

Večina je ustvarjena iz ABS-a, ki se nikoli ne razgradi, vendar prav zato legokocke trajajo "večno". Ustvarjalci spletne strani so ugotovili, da se legokocka "izrabi" šele po 37.112 sestavljanjih in razstavljanjih.