Za pilotni projekt so uporabili 20 prašičev. Foto: AP
Za pilotni projekt so uporabili 20 prašičev. Foto: AP

Trki letal z večjimi pticami, kot so gosi, lahko predstavljajo resno nevarnost, še posebej, če živali posrka v motor. Na letališču so lani našteli kar 150 "napadov" ptic na letala, je za CNN povedala predstavnica Schipola Willemeike Koster.

Pilotni projekt s prašiči je le ena od potencialnih rešitev, pri čemer naj bi pujsi mulili ostanke pridelkov na 2 hektara veliki parceli med vzletnima stezama, kjer so nedavno pobrali pridelek sladkorne pese. Živali je letališču priskrbel Buitengewone Varkens, manjša prašičja farma, ki živali redi na prostem.

Še posebej velika nevarnost v zračnem prostoru so race in gosi. Foto: AP
Še posebej velika nevarnost v zračnem prostoru so race in gosi. Foto: AP

Kot je povedal za CNN solastnik farme Stan Gloudemans, je prva prednost angažmaja prašičev, da ti odstranijo vse ostanke hrane, s čimer je območje manj privlačno za ptice.

Druga prednost pa je, da bodo prašiči kot mesojedci skušali tudi ujeti gosi, ki priletijo na njivo po postanek. Prašiči se sicer ne morejo premikati dovolj hitro, da bi gosi ulovili, vseeno pa s svojimi poskusi delujejo kot nekakšna živa strašila in plašijo ptice, je dodal.

"Daleč najbolj nenavadna prošnja"

Gloudemansova farma vzredi okoli 300 prašičkov letno. Običajno jih najamejo z vseh koncev Nizozemske, kadar morajo očistiti polja po žetvi, tokrat je šlo prvič za varnostni angažma. "To je bila zdaleč najbolj nenavadna prošnja," je povedal Gloudemans. "Morda me bodo naslednjič prosili za prašiče za odganjanje tatov ali kaj podobnega."

Iz Schiphola so sporočili, da bodo uspeh projekta merili z analizo ptičje aktivnosti na območju v prisotnosti prašičev. Letališče že zdaj zaposluje 20 oseb za nadzor nad pticami, pri čemer uporabljajo od laserskih žarkov do zvočnih učinkov. Prav tako na območju letališča sejejo prav poseben tip trave, ki naj bi bil "kar se da neprivlačen za ptice".