Vsako leto je najbolj veselo na velikonočno nedeljo, ko otroci iščejo velikonočna jajca in čokoladne dobrote, ki jih starši skrijejo po stanovanju, hiši ali na vrtu. Foto: EPA
Vsako leto je najbolj veselo na velikonočno nedeljo, ko otroci iščejo velikonočna jajca in čokoladne dobrote, ki jih starši skrijejo po stanovanju, hiši ali na vrtu. Foto: EPA

Zajčka, ki prinaša pirhe, v modernem času tudi sladkarije in igrače, so si izmislili v Nemčiji, od koder se je hitro razširil še drugam. Znani slaščičarski mojster iz grškega Soluna Marios Papadopoulos se je odločil, da bodo v zahvalo požrtvovalnemu zdravniškemu osebju po svetu njegovi čokoladni velikonočni zajčki postali zdravniki, ki se bojujejo proti koronavirusu. Poleg mask in rokavic je zajčkom dodal še drugo medicinsko opremo. “To je velikonočni zajček zdravnik, ki je ob pomoči cepiva premagal koronavirus,” pojasni in ob tem pokaže eno izmed svojih čokoladnih stvaritev.

“Zajček z masko je zanimiva zamisel glede na trenutno stanje. Tistim, ki jim ga podarite kot darilo, sporoča, da moramo zdravje varovati in ostati zdravi,” pravi Grigoris Papas, eden izmed kupcev.

Grški slaščičar izdeluje velikonočne zajčke - zdravnike

V belgijski čokoladnici Cocoatre izdelujejo čokoladne koronazajčke. Čokoladnica je sicer sprva zaprla vrata svoje prodajalne, zdaj pa začela z dvema dobrodelnima projektoma. Čokoladnega zajčka, ki so ga poimenovali Lapinou Confined, lahko kupci naročijo na spletu, zbran denar pa bodo slaščičarji nato namenili fundaciji za nakup zaščitne opreme. V sklopu drugega projekta pa s čokoladnimi zajčki Lapinou Solidaire presenetijo zdravstvene delavce v eni izmed tamkajšnjih bolnišnic.

Tudi slovenski slaščičarji prav nič ne zaostajajo za svetovnimi trendi. V ljubljanski čokoladnici Cukrček pravijo, da je v teh časih potrebno poskrbeti za veliko smeha, se umiriti in razmišljati izven okirjev, kar pa tudi dokazujejo s sladko velikonočno ponudbo v koronarazličici.