Ocenjevali bodo predvsem videz jedi, pa tudi ustvarjalnost, zahtevnost in izvirnost. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Ocenjevali bodo predvsem videz jedi, pa tudi ustvarjalnost, zahtevnost in izvirnost. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Številni kuharji in slaščičarji trenutno nimajo dela, gostinski lokali so zaprti. Hrvaška kuharska zveza (HKS) je zato pozvala člane, naj se s svojimi kulinaričnimi stvaritvami udeležijo tedenskih tekmovanj, ki bodo potekala do konca prepovedi obratovanja gostinskih lokalov in preklica priporočila, naj ostanemo doma. Na spletni strani HKS-ja so objavili tudi obrazec za prijavo novih članov, saj je članstvo pogoj za sodelovanje.

V prvem krogu spletnega kulinaričnega tekmovanja #OstaniDomaInKuhaj (v izvirniku #OstaniDomaIKuhaj) morajo udeleženci pripraviti glavno jed s piščančjim bedrom in kokošjim jajcem. Na elektronski naslov zveze morajo do 1. aprila poslati tri fotografije pripravljene in servirane jedi, seznam uporabljenih sestavin in kratek opis postopka. Obvezna je fotografija, iz katere sta razvidna datum in čas priprave.

Poleg žirije, v kateri bo najmanj deset članov zveze, bodo jedi s svojimi všečki ocenjevali tudi uporabniki Facebooka. Organizatorji pričakujejo, da udeleženci fotografij tekmovalnih jedi ne bodo objavljali na svojih računih na družbenih omrežjih, preden ne bodo te objavljene na strani zveze.

Pojasnili so, da bodo ocenjevali predvsem videz pripravljene jedi, pa tudi ustvarjalnost, zahtevnost in izvirnost priprave ter pravilno razmerje sestavin. Navedli so tudi sistem točkovanja, ki bo prinesel zmagovalno jed. Za najboljše so predvidene nagrade, predvsem paketi hrane znanih hrvaških proizvajalcev.

Namen tekmovanja je tudi popularizirati kulinarično stroko, spodbujati izvrstnost in napredek kuharjev ter dvigniti kakovosti strokovne delovne sile in prihodnje ponudbe gostinskih lokalov na Hrvaškem, so še dodali v kuharski zvezi.