Najmlajši Kim si barva lase in ima prebodeno uho. Foto: Facebook
Najmlajši Kim si barva lase in ima prebodeno uho. Foto: Facebook
Fotografija, ki so jo mediji odkrili na Han Solovem Facebooku, daje misliti, da je fant oddan. Foto: Facebook

Prihod Kim Han Sola v Sarajevo je pritegnil veliko pozornost tamkajšnjih medijev in širše javnosti. Gre namreč za prvega severnokorejskega dijaka, ki bo obiskoval predavanja na kateri koli od 13 gimnazij v sklopu Združenega svetovnega kolidža.
V Mostarju bo Kim Han Sol predvidoma preživel prihodnji dve leti, med šolanjem na gimnaziji, kjer pouk poteka v angleščini in ga obiskuje več kot 70 dijakov iz 29 držav, pa bo stanoval v internatu z drugimi dijaki.

Kim Han Sol je opozoril nase na začetku meseca, ko so južnokorejski mediji odkrili njegov profil na Facebooku (skupaj z njegovim osebnim blogom in Twitterjem). Kar sicer ne bi bilo nič posebnega, če ne bi bil: a) v Severni Koreji splet pod ostrim nadzorom, in b) Kim Han Sol očitno precej liberalnejši od deda. Slike, objavljene na najbolj priljubljenem družabnem omrežju, namreč izdajajo, da si najstnik barva lase in nosi uhane, poleg tega pa izvemo tudi, da mu je demokracija ljubša od komunizma.

Doma pustil dekle?
Mediji so secirali vsak košček Han Solovega profila (ki je bil medtem zaradi poplave medijske pozornosti že zaklenjen za javnost) - njegov najljubši film je britanska romantična komedija Pravzaprav ljubezen, fant je ljubitelj fotografije, potovanj, hrane, vina in term.
Največ pozornosti pa je požela slika, na kateri elegantno opravljen 16-letnik pozira z nekim dekletom. Tej deklici je Han Sol napisal, da jo bo zelo pogrešal, na kar mu je ona odgovorila: "Tudi jaz te ljubim, yeobo" (yeobo je korejski izraz nežnosti med možem in ženo).

Kim Han Sol je sin Kim Džong Nama, ki je dolgo veljal za naslednika Kim Džong Ila. Toda odkar je Kim Džong Il, ki Severni Koreji vlada od leta 1994, lani na več visokih položajev imenoval svojega najmlajšega sina, Kim Džong Una, za njegovega verjetnega naslednika velja on.

Mediji so poročali, da naj bi tudi Kim Džong Nam imel profil na Facebooku, na katerem naj bi blatil svojega polbrata Kim Džong Una. Kim Džong Nam naj bi zdaj živel v izgnanstvu na Kitajskem.