Nekdanji zapornik Čeol Hvan na zemljevidu kaže, kje leži taborišče Jodok, v katerem je bil tudi sam zaprt deset let. Foto: EPA
Nekdanji zapornik Čeol Hvan na zemljevidu kaže, kje leži taborišče Jodok, v katerem je bil tudi sam zaprt deset let. Foto: EPA
Severnokorejska vojaka
'Taborišča so umaknjena od sveta, v njih pa so prezrte vse človekove pravice, ki jih je mednarodno pravo sprejelo v zadnjih 60 letih,' so zapisali pri Amnesty International. Foto: EPA

Amnesty je objavil nove satelitske fotografije, ki prikazujejo štiri izmed šestih takšnih taborišč. Stojijo v popolni samoti, v divjini pokrajin Južni Pjongan, Južni Hamkjung in Severni Hamkjung. Primerjava z enakimi posnetki iz leta 2001 je pokazala, da so se ozemlja teh taborišč, ki naj bi delovala od 50. let 20. stoletja, opazno povečala, s tem pa tudi število zaprtih ljudi.

Predstavniki organizacije so govorili z več Severnimi Korejci, tudi z nekdanjimi političnimi zaporniki in pazniki, in vsi so jim razkrili podobno zgodbo - da morajo ti ljudje prebivati v grozljivih življenjskih razmerah.

Jedo podgane in živalske iztrebke
Nekdanji zaporniki iz delovnega taborišča v mestu Jodok so dejali, da razmere mejijo na odnose suženjstva, pogosto jih mučijo ali na kakšen drugačen krut in človeka nevreden način ravnajo z njimi. Vsi so bili tudi priče javnim usmrtitvam. Hrane je izredno malo, zato naj bi zaporniki v brezupu jedli tudi podgane in prebirali koruzna zrna iz živalskih odpadkov, da bi preživeli. Mnogi naj bi v zaporu pristali le zato, ker je bil zaprt tudi njihov sorodnik.

Niso jim pustili spati
V zaporu Jodok naj bi zaradi podhranjenosti med letoma 1999 in 2001 umrlo kar 40 odstotkov jetnikov. "Delali smo od štirih zjutraj do osmih zvečer, z dvema premoroma za obrok koruzne kaše. Od devetih do enajstih zvečer pa smo imeli izobraževanje o ideologiji. Kdor si ni uspel zapomniti deset pravil etike v državi, ni smel zaspati," je dejal nekdanji zapornik Džeong Kjungil. "Uporniške" zapornike pa so vsaj enkrat na teden zaprli v "mučilniško celico", v kateri se ne da ne stati ne ležati.

Zaradi takšnih pričanj je Amnesty International Severno Korejo, ki velja za eno najbolj zaprtih držav na svetu, pozval k zaprtju političnih taborišč in izpustitvi vseh zapornikov, ki so tam zaradi ugovora vesti. "Pjongjang ne more več zanikati očitnega. Že desetletja oblasti zavračajo obstoj obsežnih političnih taborišč. Ker državo počasi čaka zamenjava oblasti, s katero se bo na vrh zavihtel Kim Džong Un, s tem pa bo prišlo do politične nestabilnosti, nas zelo skrbi, da bodo v tovrstne zapore strpali še več ljudi," je dejal Sam Zarifi, direktor organizacije za Azijo in Tihi ocean.