Bieber je svoji mali živalci kratko malo obrnil hrbet. Foto: EPA
Bieber je svoji mali živalci kratko malo obrnil hrbet. Foto: EPA
Peter Altmeier in Mally
Visok obisk - minister in Mally, ki se ves čas oklepa 'nadomestne matere', plišaste igrače. Foto: EPA

Zgodba o mali kapucinki Mally je obšla rumene medije 28. marca, ko njen lastnik, kanadski popzvezdnik Bieber, ob prihodu v München zanjo ni imel pripravljenih nobenih dokumentov o cepljenju in potovanju. Idol najstnic je sicer žival dobil na začetku marca kot rojstnodnevno darilo od svojega prijatelja, glasbenega producenta Jamala Malla. Mediji so pisali, da naj bi ga mala razigranka tako očarala, da naj bi bila neločljiva, saj naj bi se zaradi nje med evropsko turnejo vrnil v Los Angeles, kjer jo je pobral in odpeljal s seboj v Evropo.

Sploh je ni zahteval nazaj
A takrat se je stvar začela zapletati, saj so bili nemški cariniki nepopustljivi in živalce niso želeli spustiti čez varnostni pregled. Dali so jo v karanteno in čakali, da se bo zvezdnik javil, predložil potrebne dokumente in svojo "ljubljenko" zahteval nazaj, a v vsem tem času se to ni zgodilo.

Mally je med tem zrasla, dopolnila 20 tednov in se nekoliko poredila. Zadnje tedne so zanjo skrbeli v enem izmed münchenskih zavetišč za živali, kjer jo je v torek obiskal zelo pomemben gost, sam nemški minister za okolje. "Poskrbeli bomo, da bo Mally lahko odraščala svoji vrsti primerno," je dejal Peter Altmaier, medtem ko je poziral s kapucinko.

Morala bi živeti z mamo in drugimi opicami
Zavetišče je tudi kritiziralo Bieberja, ker je imel tako mlado opico za domačo žival, saj te vrste opic ne bi smeli ločiti od matere, dokler ne dopolni enega leta. Strokovnjaki tudi opozarjajo, da morajo kapucinke bivati v skupinah, nikakor ne same. "Opice so zelo družabna bitja, zato bomo tudi Mally odpeljali na kraj, v katerem bo lahko varno živela in imela veliko družbe," je še dejal minister.

Nemška agencija za ohranitev okolja je po odločitvi, da je "zvezdniška" opica zdaj last države Nemčije, sporočila, da ji bodo našli novo domovanje v enem izmed tamkajšnjih živalskih vrtov, v katerem natančno, pa zaradi varnostnih razlogov ne želijo razkriti.

Bieber ima šest tednov časa, da se na odločitev pritoži, Nemčija pa mu je že poslala račun za Mallyjino oskrbo, ki naj bi znašala nekaj tisoč evrov.