Drama, ki jo je povzročil Luis Rubiales, se nadaljuje. Foto: Reuters
Drama, ki jo je povzročil Luis Rubiales, se nadaljuje. Foto: Reuters

"Na začetku sem imel v mislih mural, ki bi kazal zmago španske reprezentance na svetovnem prvenstvu. Ko pa sem videl, kaj je storil Rubiales, sem preprosto želel obsoditi zlorabo položaja moči, ki je prisotna v različnih družbenih sferah," je časnik El Mundo povzel umetnika in aktivista Diega Ojedo.

Tudi Ojeda je na ta način obsodil Luisa Rubialesa, ki je po nedavnem finalu Svetovnega ženskega nogometnega prvenstva v Sydneyju, v katerem so Španke ugnale Angležinje z 1:0, na podelitvi kolajn na usta proti njeni volji poljubil nogometašico Jenni Hermoso.
"Ali bi tako poljubil tudi Iniesto in Carvajala?" je ob tem še vprašal umetnik brazilsko-čilskih korenin.

V protest samovolje moških na položaju nad ženskami je Rubialesu na mural dodal Mika Tysona. Ta je bil med letoma 1992 in 1995 zaprt zaradi posilstva, nazadnje so se nove obtožbe o posilstvu pojavile letos. Rubiales še vedno trdi, da je šlo pri poljubu za vzajemno dejanje in izraz veselja, in pravi, da bo nedolžnost dokazal na sodišču. A odstop Rubialesa ob nogometašicah zahtevajo tudi španska vlada, večina v nogometni zvezi in sindikatu igralcev, Evropska nogometna zveza in drugi, poroča STA.

Mednarodna nogometna zveza je Špancu izrekla tudi 90-dnevni suspenz delovanja v nogometu. Toliko časa pa bo najdlje trajal disciplinski postopek. Ojeda je nedavno narisal tudi mural, ki prikazuje temnopoltega brazilskega nogometaša Viniciusa Juniorja, ki igra za Real in je bil žrtev rasizma med gostovanjem v Valencii. Na sliki se je znašel tudi maroški nogometaš Achraf Hakimi, s čimer je umetnik želel podpreti vse arabske otroke, ki želijo postati nogometaši. V zvezi z Rubialesom velja dodati, da ga je podprla mati, ki se je odločila za gladovno stavko v cerkvi v mestecu Motril. S stavko je mislila resno in že po treh dneh je morala v bolnišnico, od koder so jo izpustili danes, poroča STA.