Le dve leti po izdaji prve lutke Barbie, ki je kmalu postala ena najznamenitejših igrač vseh časov, je leta 1961 na svet prišel tudi njen zvesti prijatelj in spremljevalec Ken. Lutki sta skupaj doživeli številne spremembe in preobrazbe, a sta kljub številnim novim članom družine lutk proizvajalca Mattel ostali najbolje prodajana izdelka podjetja. Podjetje je lani prodalo kar 71 milijonov lutk Barbie in Kena.

Barbie in Ken sta se v desetletjih preizkusila v številnih poklicih in športih. Foto: AP
Barbie in Ken sta se v desetletjih preizkusila v številnih poklicih in športih. Foto: AP

Ob obletnici prve izdaje Kena so v proizvajalcu izdali tudi novo serijo lutk, izdelanih po vzoru prve izdaje igrače. Na sebi ima le preproste rdeče kopalke in živo rumeno brisačo, ki se ujema z njegovimi lasmi iz filca. Prve lutke so bile bolj preprosto opremljene, saj je bil namen izdelovalcev, da kupci dokupijo različne obleke in videze, s katerimi dopolnijo svoje lutke.

Ken in Barbie sta v svetu igrač par, ki se je spoznal na snemanju televizijske reklame. Ime sta dobila po otrocih ustanoviteljev podjetja, ki igrače izdeluje, Elliot in Ruth Handler.

Pri Mattelu so ob jubileju povedali, da sodelujejo z več priznanimi modnimi oblikovalci, s katerimi bodo proslavili Kenovo rojstno leto. Ken je po njihovih besedah, tako kot Barbie, vedno sledil toku časa. Že kmalu po svojih skromnih začetkih se je spustil v divji svet mode sedemdesetih let, kar bodo upoštevali tudi v letošnjih novih kreacijah.