Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cilj podnebnega teka je ukrepati za podnebje, proti podnebnim spremembam, za ohranjanje biotske pestrosti in naravnih virov, so zapisali v programu Ekošola, ki se pridružuje tej svetovni pobudi.

"Vključite se v najbolj množični dogodek – tecite ali kolesarite s štafeto ali pa se pobudi pridružite s spremljevalnimi podnebnimi akcijami," so pozvali na spletni strani.

Štafeta, ki bo izvedena v 724 etapah, je pot začela danes v Glasgowu v Združenem kraljestvu, saj je to mesto gostilo lani podnebno konferenco COP26. Vodila bo vse do Šarm el Šejka, kjer naj bi jo sklenili 6. novembra, pred začetkom letošnje konference COP27. Tam naj bi mladi predali podnebnim pogajalcem sporočilo, ki poziva k podnebnemu izobraževanju in zagotavljanju znanja za gradnjo bolj trajnostnega sveta.

Podnebna štafeta bo potovala po Veliki Britaniji, Franciji, Belgiji, Nizozemski, Nemčiji, Avstriji, Italiji, Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Albaniji, Grčiji, Cipru, Izraelu in Egiptu, in sicer na do okolja prijazen način – s tekom, kolesarjenjem ali jadranjem. V vseh državah bodo njeno sporočilo podprli spremljajoči dogodki oz. podnebne akcije.

V Slovenijo bo štafeta vstopila v Volčji Dragi na Goriškem in bo tekla skozi Vipavski Križ, Col, Logatec, Vrhniko, Dragomer, Ljubljano, Grosuplje, Ivančno Gorico, Trebnje, Mirno Peč, Novo mesto, Kostanjevico na Krki ter Krško do zadnje postaje na mejnem prehodu Obrežje/Bregana, kjer jo bodo slovenski tekači predali hrvaškim.

Častni pokrovitelj teka v Sloveniji je predsednik republike Borut Pahor.