Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nanje pazi Valeria Schmidt, ki se je je prijel vzdevek "medvedja mama", igračke je skrbno zavila v plastične vrečke in skupaj čakajo na konec letošnjega nenavadno dolgega zimskega spanca, saj tudi pri naših sosedih primež epidemije covida-19 kar ne popušča.

"Običajno medvedke razdelim po bolnišnicah, vrtcih, med revne družine. V različnih ustanovah, kjer so otroci, pripravim razstavo, nekakšen terapevtski igralni kotiček, kamor dam od 30 do 50 medvedkov, da se otroci lahko igrajo z njimi. Zdaj pa zaradi epidemioloških razmer tega ne morem narediti," je potožila 62-letna dobrodelnica, ki ima tudi sama štiri že odrasle otroke.

Plišaste medvedke zbira že 40 let in leta 2019 se je uvrstila tudi v Guinnessovo knjigo rekordov kot ponosna lastnica največje zbirke na svetu. Njena strast do plišastih igrač izvira iz nesrečnega otroštva.

Veselje iz nesreče

Njeni starši so se ločili, ko je bila stara štiri leta, odraščala je v zelo revnih razmerah in njena mati se je bojevala z alkoholizmom: "Ne samo, da nisem imela igrač, še oblačil skoraj ne," se spominja. "Zato sem si tako zelo želela medvedka, da bi ga lahko objela in tako dobila vsaj nekaj ljubezni," pripoveduje Schmidtova, ki še danes vsak dan k sebi stisne medvedke, za katere pravi, da so pozdravili njeno dušo.

"Vsi ti medvedki zdaj odtehtajo vso lakoto, pomanjkanje igrač in ljubezni. Še posebej, ko vidim otroke, ki pridejo na moje razstave in v njihovih očeh zagledam veselje in radost," pojasni presrečna medvedja mama.