Prenova vrta Rose Garden je bila ena zadnjih zadolžitev Melanie Trump kot prve dame ZDA. Foto: AP
Prenova vrta Rose Garden je bila ena zadnjih zadolžitev Melanie Trump kot prve dame ZDA. Foto: AP

Trumpovo je razburil zapis znanega zgodovinarja in avtorja Michaela Beschlossa, ki se je prejšnji teden, leto dni po Melanijini prenovi vrta, znova ostro obregnil ob njen "masaker" najbolj ikoničnega vrta v ZDA.

Rose Garden nekoč ... Foto: AP
Rose Garden nekoč ... Foto: AP

Kot z vsako stvarjo, ki sta se je zakonca Trump lotila, je tudi Rose Garden postal politični strelovod. Korenita prenova vrta, ki se je je prva dama lotila lansko poletje, je narod popolnoma razdelila.

Prenova je zajemala odstranitev skoraj vseh rastlin, dreves in cvetlic na vrtu, menjavo namakalnega sistema, položitev novih stez in zasaditev novih grmov, žive meje in cvetja.

Ko je Trumpova 22. avgusta lani prenovljeni vrt razkrila, so se nemudoma začela kresati taka in drugačna stališča, pri čemer so se ta večinoma razdelila glede na politično usmerjenost kritikov.

... in Rose Garden danes. Foto: AP
... in Rose Garden danes. Foto: AP

Če so njeni podporniki minimalistično prenovljeni vrt videli kot elegantni izraz "glamurozne estetike" Trumpove, so bili njeni kritiki ogorčeni nad "uničenjem" vrta, katerega podobo si je v 60. letih zamislila takratna prva dama Jackie Kennedy.

Znani zgodovinar dežurni kritik

65-letni Beschloss nedvomno sodi v kategorijo zadnjih, saj že leto dni nenehno pljuva čez Melanijin Rose Garden in redno objavlja primerjalne fotografije starega vrta.

Prejšnjo soboto je Beschloss tvitnil fotografijo sveže zasajenega vrta pred Ovalno pisarno z zapisom: "Masaker Rose Gardna je bil dokončan pred letom dni in tu je njegov turoben rezultat desetletja ameriške zgodovine, uničena."

Dan za tem se je na Twitterju odzval "Urad Melanie Trump", ki je objavil novejšo fotografijo cvetočega vrta in vrnil udarec Beschlossu.

"@BeschlossDC je dokazal svojo nevednost s fotografijo Rose Gardna v prvi fazi. Rose Garden danes krasijo zdrave in živopisne razcvetele vrtnice. Njegov zavajajoči podatek je sramoten in mu ne bi smeli nikdar zaupati kot profesionalnemu zgodovinarju," so bili ostri.

Več faz vrta

Predstavnica Trumpove je potrdila, da nekdanja prva dama ni srečna zaradi Beschlossovih kritik. "Ameriški narod si zasluži poštenje," je dejala za CNN.

Ob tem je še dodala, da je bil pristop Trumpove do prenove vrta osnovan na dolgotrajnem preučevanju zgodovine vrta, "v kombinaciji s potrebami aktualnega časa. Politizacija te prenove še dodatno ilustrira medijsko pristranskost do ge. Trump."

Da je imela Trumpova prav, ko je opozorila, da je Beschlossov tvit zavajajoč, saj vrt prestane več faz do končne podobe, se strinja tudi vir, ki je sodeloval pri prenovi, a je želel ostati anonimen.

"Prvo leto vrt spi, drugo leto se prebuja, tretje pa doživlja preporod. Vsi poznajo to sosledje," je povedal vir za CNN.

"Pri vsem delu, ki smo ga opravili na vrtu, ni nobene variante, da bi lahko vrt kar razkrili, ta-da, tu je v vsej svoji lepoti! Celoten vrt smo morali dobesedno izruvati in na novo narediti."