Barack Obama na prvem uradnem obisku v Berlinu. Foto: EPA
Barack Obama na prvem uradnem obisku v Berlinu. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Nekdanji prvi mož Francije je Obamovim v letu 2011 podaril darila v vrednosti 30.000 evrov. Foto: EPA
Sasha Obama in Bo
Darila svetovnih voditeljev so prejeli tudi drugi člani družine Obama, med drugim tudi družinski pes Bo. Britanski premier David Cameron je psu podaril igračo za žvečenje v obliki kosti in v barvah britanske zastave. Foto: EPA

Gre za znameniti govor Johna F. Kennedyja v nemški prestolnici, ko je 26. junija 1963 v govoru pred mestno hišo Schöneberg hrabril prebivalce zahodnega Berlina, ki jih je zid leta 1961 ločil od vzhodnega dela mesta.

"Ich bin ein Berliner (Jaz sem Berlinčan)," je stavek, ki se je zapisal v zgodovino, odziv množice pred zahodnoberlinsko mestno hišo, kjer je govoril Kennedy, pa je bil tako izjemen, da je presenetil celo pisca govora Teda Sorensena, ki je takrat dejal: "Do konca življenja ne bomo več imeli takega dne."

Poleg plošče je nemška kanclerka svojemu gostu podarila še nekaj slik.

Dragocena darila za Obamo
Darilo Merklove sicer sodi med izvirnejše, a zagotovo ne gre za najrazkošnejše darilo.

Prvega moža ZDA in njegovo družino ter tudi druge državne uradnike so svetovni voditelji zasipali z darili, vrednimi več tisoč dolarjev. Po podatkih State Departmenta je bil najbolj radodaren savdski kralj Abdulah bin Abdul Aziz, ki je Obamovim podaril dragocena darila v vrednosti skoraj 200.000 ameriških dolarjev - Michelle je dobila diamantni nakit, Obama pa luksuzno uro in mizo.

Najbolj zapravljiv Sarkozy, skopuška kraljica Elizabeta II.
Med največje zapravljivce sodi tudi nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy, čigar darila so francoske davkoplačevalce v letu 2011 stala približno 30.000 evrov, med darili pa najdemo modne kose, športno opremo, kristalne lučke - poslovno torbo znamke Louis Vuitton, Diorjevo usnjeno torbico, hišni plašč znamke Dior, Hermesovo torbo za golf ...

Radodarna je bila tudi nekdanja prva dama Gane Ernestina Naadu Mills, ki je zakoncema Obama podarila uri znamke Backes & Strauss, vredni 48.000 dolarjev.

Nekateri voditelji pa so zelo skopi, ko gre za obdarovanje. Britanska kraljica Elizabeta II. je Obami tako podarila portret sebe in njenega moža princa Filipa, darilo je vredno "le" 775 dolarjev.

V letu 2011 je prvi mož prejel še kolo iz bambusa, žganje, meč, preproge, košarkarsko žogo s podpisi NBA-ekipe Toronto Raptors, tradicionalne maske, kipe, slike ...

Obamovi in drugi predstavniki ameriških oblasti sicer ne smejo zavrniti daril, saj bi bilo to nespoštljivo do darovalcev, a darila ne smejo nikoli obdržati zase (izjemoma lahko obdržijo darila, vredna manj kot 350 dolarjev), po zakonu jih morajo namreč predati državnemu arhivu.

V spodnjem posnetku lahko poslušate znamenit Kennedyjev govor (v angleškem jeziku), ki ga je Merklova "posnela" za Baracka Obamo.