Egiptovski otroci bodo morali očitno odraščati brez podob Mikija Miške in Racmana Jake. Foto: Reuters
Egiptovski otroci bodo morali očitno odraščati brez podob Mikija Miške in Racmana Jake. Foto: Reuters

Guverner Ala Abdul-Halim Mohamed Marzuk je za celotno provinco, ki leži severno od Kaira, objavil dekret, v katerem je po poročanju tamkajšnjih medijev, na katere se sklicuje BBC, zapisal: "Podobe Mikija Miške in Racmana Jake moramo nadomestiti s fotografijami slavnih Egipčanov in vojaških mučenikov, da bodo otroci zrasli ob zavedanju, da so oni njihovi pravi vzorniki. Miki Miška in podobni junaki izvirajo iz ZDA, a mi imamo svoja ugledna imena, ki lahko pri otrocih spodbujajo domoljubje in navezanost na vse, kar je egiptovsko."

Ministrstvo za šolstvo je njegovo idejo sprejelo, kar ni nenavadno, če vemo, da je celotna egiptovska vlada pod vodstvom nekdanjega generala Abdela Fataha Al Sisija naklonjena hvalospevom vojske v vseh sferah družbenega življenja, še posebej v izobraževalnem sistemu.

Vojaki, ki so padli v bojih z islamističnimi skrajneži na Sinajskem polotoku, so v domovini prepoznani kot mučeniki, veliko čast oblasti pokažejo tudi njihovim družinam.

Zaradi mišjih ušes za tri leta v zapor
A guvernerjeva ideja je na družbenih medijih spodbudila precej posmeha. Mnogi opozarjajo, da bi se morali vodilni raje posvetiti prenatrpanim učilnicam in zastarelim učnim metodam, kot da jim gredo v nos junaki Walta Disneyja. "Nekdo bi moral povedati njegovemu veličanstvu guvernerju, da je njegova odločitev tudi njega spremenila v risanega junaka," je zapisal nekdo.

A z Disneyjevimi junaki v Egiptu ni šale. Pred tremi leti je moral neki uporabnik Facebooka za tri leta v zapor, ker je na svojem profilu objavil spremenjeno fotografijo predsednika Al Sisija z ušesi Miki Miške.