Na Ikumi Jošimacu je agencija talentov začela pritiskati takoj po lanski zmagi. Foto: Reuters
Na Ikumi Jošimacu je agencija talentov začela pritiskati takoj po lanski zmagi. Foto: Reuters
Novopečeno mis International, Filipinko Beo Rose Santiago, je 17. decembra v Tokiu namesto njene predhodnice Ikumi okronala mis International leta 2008, Španka Alejandra Andreu. Foto: EPA
Jakuza, japonska mafija, obvladuje številne pore japonskega življenja. Foto: EPA
Ikumi je za medije v joku razkrila svojo zgodbo. Foto: Reuters

Njeni podporniki jo imajo za glavno junakinjo drame, ki je razkrila eno najbolj umazanih skrivnosti Japonske: da zabavno industrijo obvlada mogočna japonska mafija Jakuza.

Jošimacu pravi, da jo, odkar je bila okronana za mis International, industrija izsiljuje, ustrahuje, zalezuje in ji grozi, ker se noče pridružiti agenciji talentov. Nazadnje je vložila kazensko prijavo proti direktorju omenjenega podjetja, Geničiju Tanigučiju, zato se zdaj skriva.
"Bojim se za svoje življenje," je povedala za Independent, ob tem pa priznava, da veliko zaupanja v policijo nima, upa pa, da bo njena javna kampanja oblasti vseeno prisilila k ukrepanju.

Ostala brez dela
Lepotica pravi, da je zavrnila podpis pogodbe s Tanigučijem, potem ko je z brskanjem po spletu odkrila navedbe, da naj bi imelo njegovo podjetje povezave z Jamaguči-gumijem - največjim kriminalnim sindikatom na Japonskem. "Povedala sem jim, da moralno in etično ne morem delati s takimi ljudmi," razlaga.

V dokumentih in zvočnih posnetkih, ki jih je predložila policiji, Jošimacu navaja, da ji je Taniguči grozil in uporabil svoje zveze v industriji, da je ostala brez vsakršnega dela v svetu mode in igralstva. Na neki točki naj bi celo vdrl v televizijski studio in jo skušal ugrabiti. Njen odvetnik Norio Nišikava trdi, da lahko vse navedbe dokažejo, hkrati pa je vložil zahtevo za policijsko zaščito svoje stranke.

Taniguči, njegova agencija in policija primera ne komentirajo. Je pa Taniguči za Japan Times zanikal, da bi Ikumi zalezoval: "Noben zalezovalec nisem. Njenega očeta sem poklical najmanj dvakrat, da bi poskušal stopiti v stik z njenim menedžerjem in rešil svoj finančni spor z njim. Nobenih zamer nimam proti njej."

Utišane televizije
Japonske televizije o primeru poročajo presenetljivo malo, navaja Independent. Kritiki trdijo, da je to zaradi vpliva agencije talentov in drugih vplivnih agencij, ki jim dobavljajo igralce in zvezde. Jake Adelstein, strokovnjak za japonske kriminalne sindikate, meni, da je boj Jošimacu industrijo močno osramotil. "Večina izpostavljenih medijev zgodbe ne želijo pokrivati, ker to pomeni, da lahko ostanejo brez talentov."

Škandal se je še poglobil v torek, ko bi morala Ikumi na slovesnosti v Tokiu predati krono mis International svoji naslednici, filipinski misici Bei Rose Santiago. Stol zdajšnje mis International je ostal prazen, ker so Jošimacujevi po njenih besedah prepovedali udeležbo. Poleg tega naj bi grozili pokroviteljem in delničarjem, njej pa naročili, naj "se dela, da je bolna" in naj se drži stran. Predstavnik organizatorja dogodka, International Culture Association, je za AP povedal, da si niso želeli, da bi kontroverznost "zasenčila dogodek".

Mednarodni menedžer Jošimacujeve, Matt Taylor, je povedal, da je s tem, ko je zavrnila igrice z industrijo, Ikumi izgubila dva milijona dolarjev v preklicanih pogodbah. "Je prva ženska v tem položaju, ki je o tem dejansko spregovorila," je še dodal.
Impotentni zakoni
Japonska je pred dvema letoma sprejela zakone proti Jakuzi, s katerimi se v teoriji lahko ustavi podjetja, ki bi se zavestno podajali v posle s kriminalci. A po navedbah analitikov mafija še vedno ohranja moč tako v finančnem svetu kot tudi v zabavni industriji. "Večina zvezdnikov to sprejema kot neizogibno resničnost," je povedal Adelstein.

A ne Ikumi: "Hočem spremeniti zakonodajo, da se zaščiti žrtve. Ne bom tiho in ne bom se spravila s svojim mučiteljem."