Tradicija tetoviranja jakuz izhaja več stoletij nazaj, ko so si člani vtetovirali krog okoli roke za vsak zločin, ki so ga zagrešili. Foto: EPA
Tradicija tetoviranja jakuz izhaja več stoletij nazaj, ko so si člani vtetovirali krog okoli roke za vsak zločin, ki so ga zagrešili. Foto: EPA

Skupno število vseh gansterjev v ZDA, ki so del italijanske mafije, latinskoameriških mamilaških kartelov ali kakšne druge združbe, je okoli 20.000. Samo pripadnikov Jamaguči-gumija na Japonskem je okoli 50.000.

Ko smo začeli sodelovati, sem o njem vedel le, da je premožen Korejec, ki živi na Japonskem. Do takrat še nisem slišal za jakuze. Menim, da je vreden več kot milijardo dolarjev, verjetno dvakrat več.

Vodja ameriške naftne družbe Oil exploration Company Kenneth Ross o svojem nekdanjem poslovnem partnerju Hisajukiju Mačiiju, ustanovitelju klana Tosei-kai
Pripadniki jakuz se priklanjajo svojim vodjem
Osnova za delovanje organizacije je piramidalna ureditev odnosov na ravni oče-sin. Foto: EPA
Trije poslovneži v spremstvu gospodičen za spremljavo
Jakuze imajo popoln nadzor nad prostitucijo v državi, skrbijo pa tudi za preganjanje dolgčasa bogatešev. Foto: EPA
Ukradeni avtomobili, namenjeni izvozu
Organizacije jakuz vsako leto samo ruski mafiji prodajo več kot tisoč ukradenih avtomobilov, ki so nato z ladjami prepeljani v Rusijo. Foto: EPA
Svoje tetovaže jakuze običajno skrivajo pred javnostjo in si jih kažejo le med seboj. Foto: EPA
Festival jakuz
Vsakih šest let se jakuze zberejo na šintoističnem festivalu Onbašira, ki ga zaznamuje tudi nevarno jahanje jelke po hribu navzdol. Foto: EPA
Posledice potresa v Kobeju leta 1995
Združba Jamaguči-gumi si je našla veliko občudovalcev zaradi udejstvovanja pri odpravi posledic potresa v Kobeju, glavnem sedežu te največje organizacije jakuz. Foto: EPA

Italija je znana po mafiji, Latinska Amerika po kartelih, na Kitajskem so triade, japonska družba pa je prežeta z jakuzami. V zadnjih desetih letih je njihovo število po mnenju policije naraslo na več kot 85.000 članov - jakuz v okoli 35 velikih organizacijah oz. klanih, med katerimi je največji Jamaguči-gumi s sedežem v Kobeju.

Jakuze so se razpasle v vse pore družbe in so postale stalnica, sociološki fenomen v državi, ki ima sicer po uradnih statistikah eno najnižjih stopenj kriminala na svetu. Za nekatere so jakuze moderni Robini Hoodi, ki ljudem pomagajo takrat ko odpovejo uradne oblasti, za druge so to samo navadni kriminalci, za katere so glavni vir dohodka tudi dandanes ostali nečedni posli.

Črpanje iz dediščine samurajstva
Beseda jakuza je bil prvotno izraz v eni izmed iger s kartami in v prevodu pomeni "ničvredna stvar". Jakuze se imajo za naslednike tradicije samurajev, ki so med vojno služili fevdalnemu gospodu kot poklicni vojaki, med mirom pa kot poklicni administratorji.

Pravi zametki organizacij jakuz so se pojavili v 18. stoletju, ko so nastale združbe, ki so ali varovale miren potek trgovine na nekem območju v zameno za rento trgovcev ali pa so bogatele in širile območje svojega delovanja s pomočjo prepovedanih igralnic. Med industrializacijo japonske družbe je nastala še tretja veja kriminalnih združb v pravem pomenu besede, ki so prodajale

Jakuza se od običajnih Japoncev precej razlikuje. V oči padejo zlasti pisana oblačila, neobičajne pričeske, sončna očala in arogantno vedenje z vpadljivo hojo. Od bliže so nedvomni dokaz članstva med jakuzami odsekani členki mezincev in tetovaže, ki so vidne izpod oblek z dolgimi rokavi in ovratniki.
svoje znanje borilnih veščin in pripravljenost na nasilna dejanja, v zameno pa bolj kot teritorialno oblast pridobivale politično moč.

Pred drugo svetovno vojno, ko je bila japonska družba prežeta z militarističnim duhom, so pripadniki takšnih združb služili kot desna roka nacionalistični oblasti pri utrjevanju njenega položaja, pomanjkanje po drugi svetovni vojni pa so združbe izkoristile za bogatenje z udejstvovanjem na črnem trgu, proti kateremu so bile brez moči celo ameriške okupacijske oblasti.

Urejenost hiearhije jakuz
Notranjo ureditev klanov jakuz določa tradicionalni japonski hierarhični odnos med ojabunom in kobunom, krušnim očetom in posvojencem. Člani prekinejo odnose s svojo družino in se povsem podredijo voditelju. Na čelu klana je ojabun ali kumičo, ki ukazuje svojim podrejenim, kobunom. Odnos se določa z obrednim pitjem sakeja iz ene čaše in kdor ga deli z ojabunom, je del najožjega članstva družine. S pitjem riževega žganja se potrjujejo tudi dogovori med rivalskimi skupinami. Ojabunu ob strani stojijo različni visoki svetovalci, ki obvladujejo posamezne teritorije. Njim so podrejeni podšefi, svetovalci, računovodje in vojščaki.

Medtem ko so na dnu ustroja velikokrat tudi mentalno zaostali, a fizično zelo močni "vojščaki", pa vrh organizacije obvladujejo zelo inteligentni in prodorni ljudje. Žensk po navadi ni med jakuzami, vendar njihovo udejstvovanje v dejanjih klana ni tako redko. Med jakuze lahko pridejo ljudje iz vseh družbenih lestvic, tudi iz tujine.

Velika družina se nato deli še na manjše organizacije, te pa spet na manjše, ki obvladujejo posamezne teritorije ali gospodarske družbe. Največja družina jakuz Jamaguči-gumi, ki obvladuje 47 odstotkov vseh jakuz, je tako sestavljena iz 500 skupin v petih različnih podstopnjah, čeprav ima uradno zgloj 102 člana. Največje družine so svoje delovanje preselile tudi na druge celine.

Nekoč izsiljevanje majhnih rib, danes velikih
V primerjavi z italijansko mafijo ali s kitajskimi triadami organizacije jakuz niso skrivne. Nasprotno, na njihovih uradih so izveski z imeni in zaščitnimi znaki, člani pa z vpadljivim vedenjem ne skrivajo svoje pripadnosti. Do pred kratkim je večino prihodkov jakuzam predstavljalo izsiljevanje majhnih podjetnikov, zabavišč in javnih hiš, ki sodijo pod njihov teritorij. Pri tem jih policija ni nikoli pretirano motila, saj so si organizacije jakuz zagotovile nekakšen polzakonit status.

Sekanje prstov je obred pokore ali opravičila. Izhaja iz tradicije mečevanja, saj je vsak odsekan prst otežil držanje meča, s tem pa prestopnika prisilil v večje podrejanje skupnosti, če je želel preživeti. Pri prvem prekršku si mora grešnik odrezati konico levega mezinca in ga predati šefu, pri naslednjih prekrških pa pridejo na vrsto po vrsti členki preostalih prstov.
V zadnjem času pa velik del dohodka jakuzam predstavlja tudi izsiljevanje oziroma delo za velike gospodarske družbe. Prihod v neko družbo si jakuze navadno zagotovijo z izsiljevanjem, tako da pridobijo kakšno kočljivo informacijo o vodstvu družbe, nato pa kot njeni zaposleni skrbijo za red, disciplinirajo delničarje na skupščinah, rovarijo proti konkurentom, za banke ali nepremičninske družbe pobirajo dolgove ali čistijo območje, primerno za pozidavo itd.

Družba jakuze sprejema kot del fevdalizma
Takšna drugod po svetu zelo unikatna situacija je na Japonskem nekaj povsem običajnega, družbena toleranca do nje pa se vidi tudi v posebnem fondu, ki ga ima vsako podjetje za povsem zakonito plačevanje jakuz.

Video z napadom na Hidea Muraia, ki ga je smrtno ranil jakuza. Hideo je bil član kulta Aum Šinrikjo, ki je pripravil napad s sarinom na tokijsko podzemno železnico leta 1995.
Kljub vsemu naštetemu pa družba v dobršni meri ostaja naklonjena jakuzam in njihovo dejavnost sprejema kot legitimen ostanek fevdalnega pobiranja davka, saj jakuze v zameno velikokrat posredujejo takrat ko državne oblasti odpovejo. Takšen je bil primer katastrofalnega potresa v Kobeju leta 1995, ko je Jamaguči-gumi nemudoma sprožil obsežno operacijo za pomoč žrtvam in ponižal počasno državo.

Sake reši vse težave
Zaradi prepletanja dejavnosti so napetosti med rivalskimi organizacijami zelo pogoste. Ko spori postanejo prehudi, niso redka streljanja po ulicah ali uničevanje nasprotnikovih območij. Policija po navadi posreduje šele ko so v spopad udeleženi tudi civilisti in takrat vodje jakuz pred javnostjo sklenejo pakt, ki ga potrdijo z obredom pitja sakeja.

Policijske težave pri preiskavi prostorov Jamaguči-gumija
Eden zadnjih takih sporov med največjima krovnima organizacijama je izbruhnil tudi februarja. Na začetku meseca so neznanci v Tokiu prerešetali visokega člana druge največje krovne organizacije jakuz Sumijoši-kai s sedežem v Tokiu. Naslednji dan so se po prestolnici vrstili napadi na urade Jamaguči-gumija, iz katerega naj bi izhajali napadalci. 15. februarja so v nekem stanovanju našli mrtvega 70-letnega vodjo tokijske organizacije Kokusui-kai, sicer podorganizacije Jamaguči-gumija, ki ima glavni sedež v pristaniškem mestu Kobe. Vodja je s puško storil s samomor.

Zgodovina klana Jamaguči-gumi: 1. del, 2. del, 3. del, 4. del.
Policija je v naslednjih dneh vpadla v glavni urad Jamaguči-gumija v Kobeju in preiskala prostore, ob čemer pa se je morala spopasti tudi s pripadniki klana. Izsledki raziskave še niso znani, smrt podšefa, ki naj bi bil odgovoren za nasilje, pa je organizacijama verjetno že omogočil spravo. Poznavalci so sicer prepričani, da je spor izbruhnil zaradi vse večjega širjenja Jamaguči-gumija v prestolnici, ki so jo do pred kratkim povsem obvladovali v Sumijoši-kaiu.

Andrej Leban

Skupno število vseh gansterjev v ZDA, ki so del italijanske mafije, latinskoameriških mamilaških kartelov ali kakšne druge združbe, je okoli 20.000. Samo pripadnikov Jamaguči-gumija na Japonskem je okoli 50.000.

Ko smo začeli sodelovati, sem o njem vedel le, da je premožen Korejec, ki živi na Japonskem. Do takrat še nisem slišal za jakuze. Menim, da je vreden več kot milijardo dolarjev, verjetno dvakrat več.

Vodja ameriške naftne družbe Oil exploration Company Kenneth Ross o svojem nekdanjem poslovnem partnerju Hisajukiju Mačiiju, ustanovitelju klana Tosei-kai