Mladi tjulnji ob starših. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay
Mladi tjulnji ob starših. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay

To je bila hiša morskega biologa Phila Rossa, ki pa ga med tjulnjevim obiskom ni bilo doma. "Verjetno je bila to res edina nujna situacija, v kateri bi bilo koristno imeti morskega biologa v hiši, a sem zamudil priložnost, da bi zablestel," je po dogodku povedal za Guardian.

"Ljubkega majhnega tjulnja" je v stanovanju odkrila njegova žena Jenn Ross. Povedala je, da je tjulenj vstopil v hišo skozi luknjo za mačko v vhodnih vratih, se nato razgledal po stanovanju, nekaj časa prebil na kavču, prestrašil domačo mačko ter se med obiskom "na srečo ni podelal".

Jenn Ross je zbudila 10- in 12-letnega otroka, da sta si ogledala nenavadnega gosta. Poimenovala sta ga Oscar.

Oscarja so po dvournem obisku spodili iz hiše skozi glavna vhodna vrata, na dvorišču pa ga je ujel čuvaj z oddelka za ohranjanje narave in ga vrnil v bližnje morje.

Hiša Rossovih stoji zgolj 150 metrov od morja, kar tudi pojasni nenavadni obisk. Phil Ross je za Guardian dejal, da na območju tava precej tjulnjev, saj se v tem času mladiči osamosvajajo od družin in "tako kot drugi najstniki ne sprejemajo vedno smotrnih odločitev".

Tjulnji se vračajo

Populacija novozelandskih krznenih tjulnjev se vrača in vnovič kolonizira večino svojega prejšnjega območja.

Naravovarstveniki svarijo, da ne glede na to, kako ljubki so lahko, se tjulnji premikajo hitro in lahko povzročijo resne poškodbe, če se počutijo ogrožene. Ob tem lahko prenašajo tudi nalezljive bolezni. Oddelek za varstvo narave ljudem svetuje, naj se zadržujejo vsaj 20 metrov stran od tjulnjev, ne povzročajo glasnih zvokov ter z njihovih poti umaknejo hišne ljubljenčke in otroke.