Modra Twitterjeva kljukica je v kratkem času izgubila velik del kredibilnosti. Foto: Shutterstock
Modra Twitterjeva kljukica je v kratkem času izgubila velik del kredibilnosti. Foto: Shutterstock

Po precejšnjem razburjenju prejšnji teden, ko je Twitter "odvzel" modre kljukice mnogim profilom zvezdnikov, ki se niso naročili na novoponujeno možnost plačljive kljukice (Twitter Blue) – pri čemer pa je nekaterim izbrancem osemdolarsko naročnino plačal sam Musk (na primer košarkarju LeBronu Jamesu, pisatelju Stephenu Kingu in igralcu Williamu Shatnerju), ne da bi oni za to sploh vedeli –, so se konec tedna kljukice začele vračati na omrežje.

A ker zdaj ni jasno, ali so uporabniki, ki jim je bila kljukica tako nenadno vrnjena, kot jim je bila predtem odvzeta, to plačali z naročnino ali ne, mnogi Twitterju (in z njim Musku) očitajo zavajanje.

Nekateri uporabniki so tako svoje sledilce uradno obvestili, da za kljukico niso ne zaprosili, niti je niso plačali, s čimer se želijo izogniti morebitnim dvomom glede plačevanja – tako je na primer storil Massachusetski inštitut za tehnologijo (MIT), pa tudi nekateri zvezdniki z različnih področij.

Izmenjava mnenj med Stephenom Kingom in Elonom Muskom. Foto: Twitter
Izmenjava mnenj med Stephenom Kingom in Elonom Muskom. Foto: Twitter

Zavajanje ali celo obrekovanje?

Spet drugi pa opozarjajo, da bi lahko bilo takšno ravnanje Twitterja tudi pravno sporno, saj daje vtis, da so posamezniki plačali za storitev, tudi če tega niso storili. "Mar ni to nekakšna oblika obrekovanja, če se lažno prikazuje, da so ljudje plačali za proizvod, ki se ga v javnosti povezuje z največjimi zgubami," se je brez dlake na jeziku vprašal kolumnist britanskega časopisa Guardian, Owen Jones, tudi vnovični "lastnik" modre kljukice.

Jones je namigoval na "akcijo", ki je sledila uvedbi možnosti Twitter Blue: mnogi uporabniki so namreč imetnike kljukice razglasili za "prodane duše" in se lotili blokiranja vsakega profila, ki je kljukico imel. V kratkem času je tako kljukica, prej simbol zanesljivega, resničnega uporabniškega profila, ki je moral za modro nagrado prestati preverjanje pristnosti, postala simbol privilegiranosti oz. pripravljenosti na plačilo, s čimer je izgubila svojo verodostojnost.

A medtem ko so nekateri lahko vsaj pojasnili, da za spremembo niso plačali, je zadeva bolj zapletena pri profilih že pokojnih znanih ljudi, kot so igralec Paul Walker (umrl leta 2013), kuharski zvezdnik Anthony Bourdain (ta je pokojni od leta 2018) in ubiti savdski novinar Džamal Hašokdži, piše Guardian.

"Izbranca" nista bila navdušena nad podarjeno kljukico

Nad potezo Elona Muska, da jima "iz lastnega žepa" plača modro kljukico, pa nista bila niti Muskova "izbranca" LeBron James, ki je pred tem javno oznanil, da ne namerava plačati ničesar (in pozneje prek svojega tiskovnega predstavnika potrdil, da v resnici ni), in Stephen King, ki je na Twitterju zapisal, da bi bil bolj vesel, če bi Musk omenjenih osem dolarjev namenil v dobrodelne namene, na primer fundaciji Prytula, ki zagotavlja nujne življenjske dobrine in prvo pomoč v Ukrajini, in mu svetoval, da primakne še kak dolar več.

Musk mu je odgovoril s trditvijo, da je Ukrajini doniral 100 milijonov ameriških dolarjev, ter slovitega pisatelja vprašal: "Koliko pa si ti doniral?" Ob tem je poobjavil tvit ukrajinskega ministra za inovacije, tehnologije in znanost Mihajla Fedorova z oktobra lani, ko je ta oznanil, da mu je Musk zagotovil, da bo sam poskrbel za delovanje satelitov Starlink v Ukrajini. Musk je ob tem navedel še, da so v družbi zavrnili ponujeno nadomestilo ameriškega ministrstva za obrambo, iz česar je mogoče sklepati, da Musk kot donacijo razume zagotavljanje delovanja satelitov.

King je nato danes zgodaj zjutraj po našem času "pogovor" nadaljeval z zapisom: "Musk je ukrajinskim dobrodelnim organizacijam namenil 100 milijonov dolarjev. Odlično. Slava Ukrajini!"