Foto: Reuters
Foto: Reuters

Naročnina je določena pri osmih oz. 11 dolarjih mesečno. Gre za drugi poskus uvajanja novega sistema, prvi je novembra zaradi vala lažnih računov hitro propadel. Modra kljukica je bila do Muskovega prevzema brezplačna, a namenjena zgolj organizacijam in javnim osebnostim. Vzpostavljena pa je bila prav s ciljem preprečevanja ustvarjanja lažnih računov in objav lažnih informacij.

Musk je prevetritev sistema preverjanja računov Blue Verified napovedal že kmalu po 44 milijard dolarjev vrednem prevzemu. Družbeno omrežje je tako nov sistem preverjanja identitete uporabnikov prvič omogočilo že na začetku novembra, pri čemer so značko za preverjen račun prejeli vsi, ki so zanjo plačali naročnino v znesku osmih dolarjev na mesec.
Številni uporabniki platforme so to izkoristili za vzpostavitev lažnih računov slavnih oseb, od športnih in drugih zvezdnikov do podjetnikov. Musk je bil zato prisiljen sistem začasno ustaviti, poroča STA.

Modra kljukica ostaja plačljiva, prihajajo tudi zlate in sive kljukice

Musk je reševal težavo, ki je ni bilo. Foto: Reuters
Musk je reševal težavo, ki je ni bilo. Foto: Reuters

Twitter je zdaj uvedel postopek preverjanja identitete, uporabnik pa kljukico lahko dobi šele, ko je preverjanje dokazov pristnosti končano. Za modro kljukico bo moral uporabnik na spletu plačati osem dolarjev, na Applovih napravah pa 11 dolarjev mesečno. Modro kljukico naj bi sicer glede na Muskovo napoved s konca novembra dobili posamezniki, podjetja naj bi dobila zlato kljukico, vlade pa sivo, poroča STA.

Vnovičen zagon sistema plačljivih modrih kljukic se je zgodil prav na dan, ko je Musk po poročanju medijev razpustil Twitterjev svet za zaupanje in varnost – organ, ustanovljen pred šestimi leti, ki podjetju omogoča, da se pri oblikovanju strategij v povezavi s sovražnim govorom, varnostjo otrok, državljanskimi pravicami in drugimi občutljivimi vprašanji obrne po pomoč k mednarodnim strokovnjakom.

Težave z moderiranjem vsebin

Nekateri člani sveta so sicer protestno že odstopili, ker da se blaginja uporabnikov Twitterja pod Muskom poslabšuje, poroča CNN. Poleg tega je Musk, sicer tudi lastnik ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov Tesla in vesoljskega podjetja SpaceX, v zadnjem času okrepil tvitanje z vsebinami v podporo idejam republikancev, navaja STA.

Musk je razpustil člane sveta za varnost in zaupanje. Foto: Reuters
Musk je razpustil člane sveta za varnost in zaupanje. Foto: Reuters

Moderiranje vsebin na Twitterju novemu lastniku platforme povzroča hud glavobol že vse od prevzema. Vedno se je namreč opisoval kot zagovornik svobode govora, zavezal se je tudi, da bodo lahko ljudje po novem tvitali, kar bodo želeli in bo edini pogoj, da bo vsebina tvitov skladna z zakoni. Realnost pa je takšna, da je s svojimi odločitvami Twitter spremenil v platformo, kjer se brez težav širijo sovražni govor in lažne novice.

Njegove napovedi v povezavi z neomejenim komentiranjem so prestrašile velike oglaševalce, pozornejši pa so postali tudi regulatorji. Musk je prepričan, da so prejšnji lastniki Twitterja pri upravljanju omrežja močno zagovarjali levo politiko in LGBTQ-skupnost ter neupravičeno izključevali račune, vključno z računom nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, poroča STA.