Nasmeh do ušes. Pri njej že, kaj pa pri njemu? Foto:
Nasmeh do ušes. Pri njej že, kaj pa pri njemu? Foto:

Moški morda novice ne želite prebrati do konca, ženske pa boste z nasmehom rekle: "To je čista resnica!" Po poročanju britanskega Daily Maila so znanstveniki torej ugotovili, da so zveze, v katerih oba spola opravljata gospodinjska dela, srečnejše kot tiste, v katerih je on zaposlen in služi denar, ona pa ostaja doma kot gospodinja.

Raziskava, opravljena na univerzi Ontario v Kanadi, je še natančnejša: v idealnem partnerstvu lahko posameznik opravi največ 60 odstotkov opravil, od čiščenja in kuhanja do skrbi za otroke.

Tradicionalne družine, v katerih moški hodi v službo, ženska pa ostaja doma, po raziskavi sodeč, ne prinašajo zadovoljstva in srečnega družinskega življenja, saj tovrstni življenjski slog pomeni za moškega prevelik pritisk po zaslužku, ženska pa pogosto dobi občutek nezadostnosti in neizpolnjenosti. A tudi če se spola zamenjata in ona finančno skrbi za družino, močnejši spol pa za red v hiši, to ni najboljši načrt, saj bo moški slej ko prej postal nesrečen, ženska pa živčna razvalina.

Ko otroci odrastejo ...
Torej, kdo so najsrečnejši pari? To so tisti, ki si enakomerno razdelijo neplačana opravila in hkrati hodijo v službo, poleg tega pa nimajo otrok ali pa je njihov naraščaj že toliko starejši, da ne potrebuje več vsakodnevnega varstva.

Končna ugotovitev se tako glasi: "Tako moški kot ženske najvišjo raven zadovoljstva in sreče v življenju dosežejo, če živijo po modelu razdeljenih vlog, tako doma kot pri skrbi za denar in otroke. Če bosta oba partnerja udeležena pri vseh dejavnostih, se bosta zbližala, veliko komunicirala in se čustveno odprla, predvsem pa, kar je najpomembneje, si bosta začela zaupati," je dejal vodja raziskave Rod Beaujot.