Nad Moskvo bi lahko z njimi ljudi in tovor prevažali že čez štiri leta –doseg bi bil do 100 kilometrov.

Rusko podjetje razvija "leteče taksije"

Gre za leteči taksi Hover, ki ga inženirji ruskega podjetja Hoversurf razvijajo od leta 2016. Brezpilotnik meri v dolžino pet metrov, v širino meter šestdeset in se lahko dvigne do 150 metrov visoko.

"Ves čas posodabljamo tehnologijo osebnega zračnega prevoza z brezpilotnim letalnikom, nenehno si prizadevamo za nove dosežke," je dejal Aleksander Atamanov, direktor podjetja Hoversurf.

Z letalnikom se bosta lahko prevažali dve osebi. Baterije mu omogočajo polete do 100 kilometrov daleč, njegova najvišja hitrost bo 200 kilometrov na uro.

"Z današnjimi baterijami je že mogoče 30 minut leteti vodoravno. Tako bi lahko rešili problem potniškega prometa v velemestu," je dodal Atamanov.

Podjetje je v razvoj brezpilotnika vložilo približno tri milijone evrov. Za kilometer vožnje z letečim taksijem bo, kot pravijo njegovi predstavniki, treba odšteti manj kot 30 centov.

"Prototip letalnika se bo kmalu spremenil v serijsko napravo. Dokončali jo bomo leta 2021. V stroj bomo vgradili vse tehnologije, ki smo jih že razvili," je še dejal Atamanov.

Z avtonomnimi letečimi taksiji naj bi v Moskvi potnike varno prevažali že čez štiri leta.