Sporni pekoči rezanci so bili na Danskem na prodaj tako v klasičnih trgovinah kot na spletu. Foto: Zajem zaslona/Samyang
Sporni pekoči rezanci so bili na Danskem na prodaj tako v klasičnih trgovinah kot na spletu. Foto: Zajem zaslona/Samyang

Agencija za veterino in varstvo hrane je v torek odpoklicala tri vrste pekočih rezancev ramen, ki jih proizvaja južnokorejska korporacija Samyang, kupce, ki so rezance že kupili, pa pozvala, naj jih zavržejo oz. vrnejo v trgovino, kjer so jih kupili.

Kot so pojasnili v agenciji, rezanci že v enem pakiranju vsebujejo tako visoko raven kapsaicina, da "obstaja tveganje povzročitve hude zastrupitve". Ob tem so navedli predvsem izjemno veliko nevarnost zastrupitve pri otrocih, zato njim uživanje pekoče hrane odločno odsvetujejo.

Kapsaicin je alkaloid, organska spojina, ki daje vsem vrstam pekočih paprik oz. čilijev pekoči okus. Medtem ko manjše količine povzročijo "le" (ne)prijetno pekočino na sluznici, lahko večje pri ljudeh, ki take hrane niso vajeni, povzročijo resnejše prebavne zaplete. Kot navaja BBC, sicer ni jasno, ali je bil danski odpoklic posledica kakšnega zdravstvenega zapleta ali je šlo zgolj za preventivo. Prav tako ni podatka, ali so omenjene rezance odpoklicali še v kakšni drugi državi.

Predstavnik južnokorejske družbe Samyang Foods je za Korea Times povedal, da o odločitvi danskih oblasti še niso bili obveščeni in da zato še ne poznajo podrobnosti. Kot še navaja korejski časopis, vsa tri pakiranja predpripravljenih rezancev spadajo v kategorijo "precej pekoče". Najmanj pekoča različica ima po Scovillovi lestvici pekočnosti slabih 9.000 skovilov, najbolj pekoča pa 13.000, navaja časopis. Pri tem sicer velja omeniti, da je ocena pekočnosti predelanih feferonov drugačna od ocene svežih (te se praviloma merijo v stotisočih skovilov).

Čeprav tovrstnih odpoklicev hrane nikoli ne gre jemati zlahka, pa je ta, danski, na družbenih omrežjih povzročil kar nekaj posmeha in šal na račun "mehkužnih" Dancev. Sploh na spletnem forumu Reddit so bili uporabniki neprizanesljivi do danske intolerance do pekoče hrane. "Imel sem prijatelja iz Danske, ki je mislil, da so brezokusne panirane kozice z malo popra preveč pekoče," je tako po poročanju BBC-ja zapisal eden izmed njih.