Zakon Jackie in Johna F. Kennedyja ni bil tako trden, kot sta ga predstavljala ameriški javnosti. Foto: Reuters
Zakon Jackie in Johna F. Kennedyja ni bil tako trden, kot sta ga predstavljala ameriški javnosti. Foto: Reuters

John F. Kennedy je bil znani ženskar in lomilec src v visokih ameriških in svetovnih krogih. Kljub poroki z Jacqueline Bouvier te svoje navade ni opustil, kar je med in pred njegovim predsedniškim mandatom sprožilo kar nekaj afer.

JFK je bil član vplivne ameriške politične družine Kennedy. Foto: Wikipedia
JFK je bil član vplivne ameriške politične družine Kennedy. Foto: Wikipedia

Med najbolj znanimi je njegovo razmerje s švedsko aristokratinjo Gunillo von Post, ki se je začelo le nekaj tednov pred Johnovo poroko. V njih čustveno opisuje njuna skupna srečanja in ji izpoveduje večno naklonjenost. Večkrat jo je tudi povabil v ZDA in obžaloval, da se ne moreta večkrat srečati.

Zbirka pisem na osmih straneh je iz osebne zbirke Von Postove, dražbena hiša pa pričakuje, da bo za njih iztržila prek 30.000 dolarjev. Von Postova je umrla leta 2011, pred smrtjo pa je leta 1997 napisala knjigo spominov o svoji romanci z nekdanjim predsednikom z naslovom "Z ljubeznijo, Jack".

Pisma so bila napisana med letoma 1955 in 1956 ter tako segajo v čas, ko je bil JFK še senator, pisma pa nosijo uradni senatorski pečat. V njih se Kennedy spominja romantičnega izleta na Švedsko, pa kako "komaj čaka", da jo vidi, in kako "čudovita je", v enem je tudi njegov odziv na novico, da se bo Von Postova poročila.

Hotel se je ločiti od Jackie

Von Postova in Kennedy sta se spoznala poleti leta 1953 v Cannesu, le nekaj tednov pred Kennedyjevo poroko z Jackie 12. septembra. Avgusta leta 1955, skoraj dve leti po poroki, naj bi par "preživel blažen in intimen teden" na Švedskem.

Kennedy naj bi sicer skušal končati zakon z Jackie, Von Postovo pa dal pripeljati v ZDA, a so te želje nazadnje zatrli "njegov avtoritarni oče, JFK-jeve lastne politične ambicije ter vzajemen občutek dolžnosti tako JFK-ja kot Von Postove potem, ko je Jackie leta 1955 utrpela splav".

Poroka Kennedyja in Jacqueline Bouvier leta 1955. Foto: AP
Poroka Kennedyja in Jacqueline Bouvier leta 1955. Foto: AP

V pismu iz februarja leta 1956 se Kennedy odzove na novico o zaroki Von Postove s posestnikom Andersom Ekmanom. "Moram reči, da sem bil žalosten, ko sem izvedel, da vseeno ne prihajaš v ZDA in se boš poročila s kmetovalcem".

"Načrtoval sem se vrniti na Švedsko naslednje poletje, da bi te videl. To se zdaj ne bo zgodilo. V vsakem primeru pa mi javi, kaj nameravaš," je zapisal.

"Če se ne poročiš, pridi v Ameriko, ker bi te rad videl. Krasno sem se imel s tabo lansko poletje. Svetel spomin v mojem življenju je tisti čas - krasne si in pogrešam te," je sklenil.

Videla sta se samo še enkrat

Par se je za tem videl samo še enkrat, leta 1958 na galaprireditvi hotela Waldorf Astoria gala. Oba sta se dogodka udeležila s svojima partnerjema, Von Postova pa je bila takrat noseča.

To sicer ni prvič, da dražbena hiša RR Auction daje na dražbo korespondenco med Kennedyjem in kako njegovo ljubico. Leta 2016 so prodali štiri strani dolgo ljubezensko pismo JFK-ja Mary Meyer z oktobra 1963, mesec dni, preden je bil ubit v atentatu. Pisma nikdar ni poslal.

Kennedy je bil za predsednika izvoljen leta 1960, čez tri leta pa je bil umorjen v atentatu v Dallasu.