Na Japonskem so pravila obedovanja skrajno stroga. Foto: Pixabay
Na Japonskem so pravila obedovanja skrajno stroga. Foto: Pixabay

Tošihide Oka in Rjujo Šimazu sta bila aretirana v času, ko skuša japonski gastronomski sektor zajeziti val neotesanega vedenja med gosti.

Sorodna novica "Sušiterorizem" na Japonskem: restavracije s sušijem na udaru neokusnih potegavščin

34-letni Oka in 35-letni Šimazu sta obtožena oviranja poslovanja, potem ko sta uporabila svoje jedilne palčke za jemanje vloženega ingverja iz posode, namenjene vsem gostom restavracije Yoshinoya.

Moška, katerih posnetek potegavščine je zaokrožil po družbenih omrežjih, sta obtožena tudi uničevanja lastnine, saj naj bi s svojimi palčkami "kontaminirala" posodo in ingver. Na Japonskem, kjer se strogo držijo številnih pravil obedovanja, morajo jedci uporabiti ločene palčke za nalaganje prilog.

Na posnetku je videti Šimazuja, kako si zagreto polni usta z ingverjem. “Hotel sem nasmejati ljudi," je povedal Oka policiji. “Šimazuju sem rekel, naj stori nekaj smešnega, on pa je nenadoma pojedel ingver. Posnetek sem delil na družbenih omrežjih, ker je bilo tako smešno. Hotel sem, da ga vsi vidijo.”

Veriga Yoshinoya ima na Japonskem okoli tisoč poslovalnic. Foto: AP
Veriga Yoshinoya ima na Japonskem okoli tisoč poslovalnic. Foto: AP

Veriga Yoshinoya, ki ima na Japonskem okoli tisoč poslovalnic, je dogodek prijavila policiji, potem ko je izvedela za posnetek. Uprava je bila prisiljena začasno zapreti poslovalnico v Osaki, zamenjati vloženi ingver in razkužiti vse posode.

"Resnično obžalovanja vredno je, da je ta novica povzročila nelagodje in stres med strankami ter postavila pod vprašaj varnost obedovanja v restavracijah na splošno. Iskreno upamo, da se to ne bo ponovilo," je povedal predstavnik podjetja.

"Javna nadloga"

Aretacije so bile izvedene teden dni po tem, ko je tožilstvo vložilo obtožnico proti 21-letnemu fantu, ki je polizal grlo stekleničke s sojino omako v restavraciji s sušijem na tekočem traku. V povezavi z incidentom so aretirali še dva človeka.

Ovadenega 21-letnika naj bi k dejanju spodbudile objave na družbenih omrežjih, na katerih ljudje izvajajo dejanja t. i. suši terorizma, kot sta lizanje skupnih posodic in puščanje sline na mimo vozečih se krožničkih sušija.

Veriga s sušijem Kura Sushi, ki je medtem namestila varnostne kamere, je potegavščine označila za “javno nadlogo", ob tem pa dodala, da upa, da bodo aretacije odvrnile druge objestneže.